Učitavanje...
Uređuje se 6,8 km šumskih prometnica na području Grada Kutine

Uređuje se 6,8 km šumskih prometnica na području Grada Kutine

13/09/2022

Grad Kutina iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurao je sredstva za rekonstrukciju 6,8 km šumskih prometnica. Navedeni projekt vrijedan je 5,5 milijuna kuna od čega Europski fond sufinancira 100% iznosa.

Radove na uređenju prometnica obišao je i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić u društvu suradnika.

„Ovaj projekt ima veliki značaj za lokalno stanovništvo, prvo ljudima koji ovdje imaju svoje šume, a i onima koji se bave poljoprivredom. Svaki taj put povezuje dva naselja tako da ćemo nastojati na taj način i olakšati komunikaciju lokalnom stanovništvu u njihovom svakodnevnom obavljanju poslova ili njihovim aktivnostima, bilo da je to poljoprivreda,  šumarstvo, turizam ili rekreacija“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

„Sami radovi na rekonstrukciji prometnica će biti gotovi u prvoj polovici 2023. godine te će 4 dionice, Husain - Gojlo, Kutinska Slatina, Krajiška Kutinica - Čaire i Zbjegovača (Tavani) - Ilova sveukupne dužine 6.8 km biti rekonstruirani kroz ovaj projekt“ rekao je Mišel Novosel, voditelj projekta.

„Trenutačno smo u završnoj fazi radova na ovoj dionici šumskih prometnica, kopaju se jarci i poslije ove faze radova predstoji još samo završno uređenje ceste, odnosno završna nivelacija i završno poravnanje te će ova prometnica u sljedećih 10 dana biti u principu završena. Nakon nje krećemo na ostale 3 prometnice, od kojih je trenutačno najkompliciranija dionica Kutinska Slatina – Čaire pošto je kompletno u šumi. Ostale dionice su koliko-toliko prohodne, odnosno to su već postojeći traktorski putevi, te će sve spomenute dionice biti gotove sukladno vremenu“, rekao je Saša Slukan u ime izvođača radova.

Prijavitelj spomenutog projekta bila je Razvojna agencija Mrav. „Između ostalog, kao Agencija smo prijavili za sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i poučne staze Turski stol i Crkveni jarak te rekonstrukciju doma u Banovoj Jaruzi. Osim projekata koje radimo za Grad Kutinu, radimo projekte iz Programa ruralnog razvoja i za naše OPG-ovce. Imamo dosta aplikacija na mjere za mlade i male poljoprivrednike. Svi projekti koje mi prijavljujemo na taj program ruralnog razvoja zaista dobro prolaze, a ujedno planiramo pripremiti i još neke projekte za šumske prometnice.“ Najavio je direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić.