Učitavanje...
Svečana sjednica Gradskog vijeća: nagrade Dani Korici i DVD-u Ilova

Svečana sjednica Gradskog vijeća: nagrade Dani Korici i DVD-u Ilova

02/07/2024

Tijekom sedam dana trajanja kulturnog-povijesnog, edukativnog, eno-gastro, zabavnog i glazbenog programa, može se reći kako je sadržaj vrlo zanimljiv i raznolik te je bio namijenjen svim uzrastima, od najmlađih do najstarijih posjetitelja. U kreiranju programa sudjelovale su gradske ustanove, udruge, zajednice, trgovačka društva, a organizatori su Grad Kutina, Turistička zajednica grada Kutine i Športski centar Kutina.

Blagdan sv. Petra i Pavla započeo je 29. lipnja jutarnjom svetom misom zahvalnicom za Dan grada Kutine u baroknoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne u Kutini te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća za u Kutini uz Križ s krunicom za sve znamenite Kutinčanke i Kutinčane te one koji su poginuli u obrani Hrvatske.

U prostoru Gradske vijećnice Grada Kutine gradonačelnik Zlatko Babić uz zamjenicu Ivanu Grdić i predsjednika gradskog vijeća Nebojšu Čovića održao je prijem za delegaciju Grada Dimitrovgrada i Longaronea gdje je istaknuta važnost međunarodnog povezivanja gradova prijatelja.

Na blagdan Petrova, Gradsko vijeće Kutine održalo je svečanu sjednicu koja je započela intonacijom himne i sjećanjem na poginule hrvatske branitelje. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Nebojša Čović koji je tom prilikom pozvao na zajedništvo sve aktere političkog života Kutine u korist prosperiteta grada, te zahvalio svim vijećnicima i direktorima gradskih poduzeća na dosadašnjoj suradnji.

Pozdravni je govor uputila i zamjenica predsjednice Dječjeg Gradskog vijeća Lorena Bosnar koja je prisutnima predstavila njihove aktivnosti kako kroz vijeće tako i Društvo naša djeca te zaključila kako je Kutina ugodno mjesto za život.

Sjednici su uz gradske vijećnike prisustvovali i predstavnici političkog, gospodarskog i vjerskog života s državne i županijske razine, među kojima i izaslanik predsjednika Vlade RH Marin Piletić, te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir.

Kratak osvrt na prethodno razdoblje prikazan je u filmu koji je pratio realizaciju projekata. Naglasak je bio na Aglomeraciji, izgradnji višestambene zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana te izgradnji Doma za starije i nemoćne u Domu zdravlja. Istaknut je bio i nastavak započetog ciklusa stanogradnje, najava nastavka izgradnje dječjeg vrtića europskim sredstvima, akumulacije Polojac, ulaganja u društvene domove te STEM projektima usmjerenim na obrazovanje i opremanje škola. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je svima na suradnji od članova gradske uprave, koalicijskih partnera do gradskih vijećnika. „Sav svoj rad i sve što želim postići ide u cilju da nam Kutina bude ljepši i bolji grad i da naši sugrađani budu zadovoljni s nama te da nam i na sljedećim izborima daju povjerenje da uspješno vodimo grad“ rekao je u svom obraćanju Zlatko Babić koji je i ovom prilikom čestitao Dan hrvatskih branitelja Grada Kutine ističući njihove zasluge u Domovinskom ratu.

Nagrada Grada Kutine za životno djelo uručena je proslavljenom atletičaru Dani Korici, rodom iz Kutinske Slatine, čiji su uspjesi ušli ne samo u povijest hrvatskog sporta, nego i svjetskoga. Godišnja nagrada Grada pripala je DVD-u Ilova za požrtvovan i human rad u vatrogastvu koji je osobito došao do izražaja u lanjskom olujnom nevremenu. Nagrada je to i za 130 godina uspješnog rada tome društvu, ali simbolično i cijeloj profesiji.

„Smatram da je ovo nagrada svim vatrogascima i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji su ovdje u svim teškim okolnostima za naše sugrađane. Ovo posljednje nevrijeme pokazalo je da su vatrogasci jedina organizirana snaga na lokalnom nivou spremna brzo pomoći kada je najpotrebnije“, rekao je Krunoslav Gršić predsjednik DVD-a Ilova. 

Na nagradi za životno djelo zahvalio je Dane Korica: “Za mene je ovo veliko priznanje i čestitke na njemu dobio sam od prijatelja iz Europe i svijeta. Moje prvo bavljenje sportom počelo je u Kutinskoj Slatini koja mi je uvijek u srcu, a bio sam zbog svoje bolesti otpisan za sport, što je i moja poruka mladima da se sve može i da ništa nije izgubljeno ako si dovoljno uporan. Mogao bih dugo nabrajati svoje državne, europske i svjetske uspjehe. Hvala vam što ste to prepoznali“, rekao je Dane Korica.

Dan grada, tradicionalno, čestitali su i gosti, prijatelji iz talijanskog grada Longaronea i bugarskog Dimitrovgrada dajući podršku razvoju Kutine.

Zamjenik župana Sisačko moslavačke županije Mihael Jurić podržao je razvoj Kutine, posebno ističući zajedničke projekte, osobito recentni, projekt Doma za starije i nemoćne. Apostrofirao je Kutinu kao gospodarski najrazvijeniji grad na području županije, te najavio nastavak suradnje. Ministar Marin Piletić čestitajući Kutinačnima Dan grada u svom je obraćanju naglasio važnost sinergije lokalne zajednice, županije i Vlade RH koja ima učešće u svim razvojnim projektima Kutine: „Nikada u našoj županiji nismo imali jasniju i čitljiviju podršku od Vlade RH nego što je ova danas, kako kroz mogućnost cjelovite obnove i revitalizacije ovoga područja u društvenom, gospodarskom i infrastrukturnom smislu, tako i kroz niz demografskih mjera privlačenja mladih obitelji“, istaknuo je ministar.

U ime predsjednika sabora RH Dan grada čestitala je Marijana Petir. I ona je podsjetila na podršku Vlade RH u razvoju ovdašnjih općina i gradova, kako bi se zadržali mladi na našem području. „Velik dio gospodarstva Kutine počiva na Petrokemiji i za Kutinu je vrlo važno da država uloži napore kako bi vratila kontrolni paket u Petrokemiji“, istaknula je Petir. Pozdravila je i suradnju s Turističkom zajednicom koja Moslavinu promiče kroz vinarstvo i domaće proizvođače, što također drži vrlo važnim.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Inga Potnar i Jasenko Horvat, dok je Tessa Uroić izvela impresivnu izvedbu Bijeli labud iz baleta Labuđe jezero.

Od ove godine Dan branitelja obilježio se 28. lipnja, na dan kada je u Kutini 1991. godine prvi puta postrojena 56. samostalna bojna HV-a Kutina koja je imala odlučujuću ulogu u oslobađanju Bujavice, jednog od prvih oslobođenih sela u Domovinskom ratu, ali i u cjelokupnoj obrani Moslavine i ovog dijela Hrvatske. Dan hrvatskih branitelja grada Kutine obilježen je tako prigodnim programom koji je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju u Kutini uz Križ s krunicom. Molitvu za sve poginule u obrani Domovine i svetu misu održao je kutinski župnik BDM Snježne preč. Vladimir Hren. Obilježavanju Dana branitelja prisustvovali su gradonačelnik Zlatko Babić, brigadni general u m. Rudi Stipčić, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici društvenog i političkog života grada Kutine. Obilježavanje se zatim nastavilo Svečanom akademijom u multimedijalnoj dvorani na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Ovogodišnji program Petrova – slavlja kutinskog kreiran je kulturno-povijesnom te turističko-sportskom komponentom. Uz predstavljanje gradskih zborova i KUD-ova u okviru ''Susreta u pjesmi'' i ''Petrovskih folklornih susreta'' te raznih aktivnosti gradskih udruga, klubova i ustanova koje tijekom cijele godinu obogaćuju društveni život grada Kutine. Završnicu najvećeg kutinskog slavlja na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana obogatili su glazbeni koncerti Joleta u petak 28. lipnja i Nine Badrić u subotu 29. lipnja.