Učitavanje...
Stipendije kutinskim studenticama i studentima za akademsku 2023./2024. godinu

Stipendije kutinskim studenticama i studentima za akademsku 2023./2024. godinu

22/01/2024

Grad Kutina ove je godine dodijelio 40 stipendija za studente s područja Grada Kutine te su u Vijećnici Gradskog vijeća Grada Kutine potpisani ugovori za akademsku 2023./2024. godinu. U ime Grada Kutine potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.

Grad Kutina osigurao je 39.900,00 eura za studentske stipendije u školskoj godini 2023./2024. Interes za stipendije svake je godine sve veći, ističu iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Kutine. Ove godine na natječaj su se javila 74 studenta što je gotovo najveći broj prijavljenih do sada.  Neki su dobili državne ili stipendije sa županijskih ili drugih razina, zbog čega su odustali od gradske stipendije, a neki nisu zadovoljili tražene kriterije, te je ovo, prema prijedlogu Povjerenstva za dodjelu stipendija, konačan broj ovogodišnjih stipendista. Gradska stipendija iznosi 100 eura i ona je manja od županijske ili državne stipendije.

Stipendije se dodjeljuju sukladno pravilniku, putem dva kriterija, socijalnog kriterija ili kriterija izvrsnosti. “Žao mi je što svi prijavljeni ove godine nisu prošli na natječaju po navedenim kriterijima, ali nadam se da ćemo sljedeće godine biti u mogućnosti osigurati i veći broj novih stipendija”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora sa studentima, gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.

“Naša razmišljanja su bila da je bolje da stipendije budu manje, a da imamo veći broj studenata. Vidimo da se interes studenata povećava svake godine. Krenuli smo s desetak stipendija, a danas je ova brojka znatno veća. Stipendijama smo obuhvatili 22 fakulteta. Stipendije su bespovratne, a studenti se svake godine ponovno prijavljuju na natječaj”, ističe pročelnik za dr. djelatnosti Željko Tomičić, što je bolje za studente, jer ukoliko ne upišu redovno sljedeću godinu ne moraju stipendiju vraćati.

Iako stipendija iznosi 100 eura, što u eri poskupljenja nije velik novac, studenti su istaknuli da su zadovoljni jer im svaki iznos dobro dođe za pokrivanje troškova studentskog života. Među prisutnim studentima nekoliko riječi rekli su nam Mateja Rebić, studentica prava, Filip Grabovac, student FER-a,  Jelena Penjin, studentica psihologije, te David Kajzogaj student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Mišljenje da bi željeli ostati u Kutini i ovdje primijeniti svoja znanja nakon završenog fakulteta čuli smo od većine prisutnih studenata, što je ohrabrujuće, ali i obvezujuće za Grad Kutinu kako bi uspio zadržati svoje buduće akademske građane.