Učitavanje...
Obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Kutine

Obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Kutine

04/11/2023

U Kutini je danas obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Kutine prigodnim programom koji je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju u Kutini uz Križ s krunicom gdje je vlč. Vladimir Hren predvodio molitvu za sve poginule u obrani domovine. 

 

Prigodnim prijamom za branitelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja gradonačelnika Grada Kutine uzvanici su odali počast svim hrvatskim braniteljima s područja Kutine. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Damir Badanjak pročitao je svih 70 imena i prezimena hrvatskih branitelja s područja tadašnje općine Kutina koji su svoje živote dali za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku kako bi podsjetio sve prisutne na njihovu žrtvu. Zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić istaknuo je vrijednost očuvanja istine o Domovinskom ratu te pozvao branitelje da doprinesu tom cilju u suradnji sa Gradom i Županijom, dok je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić zahvalivši se braniteljima i njihovim obiteljima naglasio važnost suradnje, ali i sloge među Udrugama kako bi i dalje radili za dobrobit kutinskih branitelja.

U Knjižnica i čitaonica Kutina dvojica Kutinčana govorili su o motivima pisanja svojih knjiga, ali su i istaknuli važnost očuvanja njihovih sjećanja od zaborava. U knjizi dr. Vladimira Mičetića Ranjeni pejzaž prikazan je ratni put 56. samostalne bojne na području zapadnoslavonskog bojišta, dok u knjizi Damira Markuša “58”. HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca nalazimo svjedočanstvo autora, ali i njegovih suboraca u obrani Vukovara i Bogdanovaca iz njihove perspektive.

Uz spomenute, obilježavanju Dana branitelja prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine Nebojša Čović, brigadni general u m. Rudi Stipčić, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici društvenog i političkog života grada Kutine.