Učitavanje...
NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti  vrijedna 904.289,78 eura

NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti vrijedna 904.289,78 eura

17/06/2023

15. lipnja 2023. godine održana je početna konferencija projekta NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti kojeg je nositelj Grad Kutina.

Na početnoj konferenciji predstavljeni su ciljevi Projekta, njegove aktivnosti i trenutna faza provedbe Projekta čije je trajanje od 1. kolovoza 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Grad Kutina nositelj je projekta, a partneri na Projektu su Razvojna agencija Mrav, svih 5 kutinskih osnovnih škola (OŠ Stjepana Kefelje, OŠ Vladimira Vidrića, OŠ Mate Lovraka, OŠ Zvonimira Franka, OŠ Banova Jaruga), Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) - javno sveučilište primijenjenih znanosti iz zemlje donatora Norveške.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 904.289,78 EUR (6.807.945,60 HRK), a od ukupnog iznosa, 514.218,34 EUR (3.871.292,81 HRK) namijenjeno je za nabavku opreme za opremanje STEM učionica svih pet kutinskih osnovnih škola, a preostali iznos za brojne edukacije, radionice i terensku nastavu s namijenjene učenicima i učiteljima.

Projekt stavlja fokus na STEM područja matematike, tehnologije i inženjerstva u svrhu pripreme učenika za uspješan nastavak obrazovanja na srednjoškolskoj razini te ih nastoji pripremiti za izazove tehnološki naprednog modernog društva.

Ciljevi projekta su poboljšane kapaciteta osnovnoškolskog obrazovanja na području Grada Kutine opremanjem 5 STEM učionica, podizanje STEAM vještina 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika i podizanje STEM vještina 600 učenika u 5 osnovnih škola, zajedno s poboljšanjem njihovih sposobnosti u području primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u odgoju i obrazovanju, razvoju aktivnog građanstva i razvoju poduzetništva. Ciljevi projekta ostvarit će se provedbom 28 aktivnosti projekta.

Financiranje je 100%-tno bespovratnim sredstvima od čega je 85% financirano kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. - 2021 Islanda, Lihtenštajna i Norveške i 15% nacionalnog sufinanciranja od  Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Projekt je financiran kroz Poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo  spomenutim projektom te se nada kako će spomenute vještine koje će u projektu steći i učenici, ali i mentori uvelike pomoći učenicima na tržištu rada i napretku cjelokupnog društva.

"U ovom projektu spajamo različite znanosti, učimo učenike analitički promišljati i koristiti znanja iz više predmeta te kao ravnatelju škole čijih je 200 učenika i 15 djelatnika uključeno u ovaj projekt iznimno mi je drago što smo se uključili u projekt budućnosti za sve nas", rekao je Ivica Petrović, ravnatelj Osnovne škole Stjepan Kefelja.

„U tijeku provedbe je velik broj aktivnosti Projekta u koje su uključeni učenici i učitelji, a sljedeća nadolazeća aktivnost projekta NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti je i STEM sajam koji će se održati u petak, 30. lipnja 2023. godine s početkom u 19 sati u Crkvenoj ulici 46, Kutina. Ovim putem pozivamo sve učenike da posjete STEM sajam na kojem će svi nazočni moći sudjelovati u radionicama robotike, 3D print i 3D dizajna i izrade RC jedrilica uz Promociju znanosti-matematičke znanosti/crtice matematike u tehničkoj kulturi. Nakon prvog STEM sajma, učenici će imati priliku posjetiti i 2. STEM sajam koji će se održati i u mjesecu srpnju u sklopu kutinske manifestacije Ljetna razbibriga.“, poručila je voditeljica Projekta, Ana Marija Benčić.