Učitavanje...
LAG Moslavina i Savjet mladih Grada Kutine sudjelovao je u Finskoj na prvoj razmjeni iskustava i umrežavanju mladih iz 35 europskih zemalja

LAG Moslavina i Savjet mladih Grada Kutine sudjelovao je u Finskoj na prvoj razmjeni iskustava i umrežavanju mladih iz 35 europskih zemalja

17/06/2024

Prvi Young LEADER Forum, u organizaciji EU CAP Networka, okupio je 200 mladih ljudi iz ruralnih područja iz 35 europskih zemalja i ljude povezane s LEADER-om na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i razini Europske Unije. Unatoč velikom broju pristiglih prijava na poziv, priliku za sudjelovanjem su uspjeli dobiti predstavnici LAG-a Moslavine i Savjeta mladih Grada Kutine: Ana Marija Benčić i Dominik Firšt. Forum se održao od 11. do 13. lipnja 2024. godine u Vierumäkiju u Finskoj uz suorganizaciju Finske mreže za ruralni razvoj.

 

Prvi dan foruma je stvorio prostor za razmjenu iskustava o temama vezanim uz LEADER s mladima iz drugih zemalja i suočavanja sa zajedničkim problemima, prilikama i izazovima. 

Drugi dan foruma bio je obilježen izletima gdje su se sudionici upoznali s aktivnostima koje se provode zahvaljujući LEADER-u. Ana Marija i Dominik su prisustvovali izletu na kojem je predstavljena Finska kulturna baština putem tradicionalnih plesova i seoskih kazališta. Od petstotinjak sela, u Finskoj djeluje gotovo 700 seoskih kazališta koja okupljaju velik broj uzvanika. Predstave koje se izvode su većinom komične i završavaju seoskom zabavom do dugo u noć. Također su se upoznali i s ljetnim kampom za mlade koji privlači velik broj mladih i volontera koji rade s mladima. Cilj kampova za mlade je druženje uz igru, poticanje kreativnosti, sporta, poduzetništva, boravak u prirodi i timskog rada među djecom i mladima. Ljetni kampovi bazirani po principu boravka sa smještajem ili dnevnog boravka. 

 

Ana Marija i Dominik su istaknuli: - “Uz stvaranje novih prijateljstava i razmjenu iskustva vjerujemo kako je ovo jedan lijepi početak međunarodne suradnje između mladih iz drugih LAG-ova koji djeluju na području Europe. Uz lijepe uspomene poput finske saune i kupanja u hladnom jezeru te okuse domaćeg fiša od lososa i druženja s mladima iz Europe, radujemo se sljedećim prilikama. Također pozivamo i sve mlade da se uključe u što više aktivnosti i prilika, jer problemi s kojima se susrećemo kod nas poput birokratskih zavrzlama i odlaska mladih iz ruralnih područja u velike gradove, nisu samo naš problem nego zajednički problem svih nas u Europi i jedino zajedno možemo stvoriti bolje okruženje.”

 

Troškovi sudjelovanja na forumu, smještaja i putovanja pokriveni su od strane Europske unije."