Učitavanje...
GRAD KUTINA IZNOSOM OD 20.000,00 € FINANCIRA SMJEŠTAJ UČENICIMA NA  SVJETSKOM NATJECANJU U ROBOTICI

GRAD KUTINA IZNOSOM OD 20.000,00 € FINANCIRA SMJEŠTAJ UČENICIMA NA SVJETSKOM NATJECANJU U ROBOTICI

06/05/2024

       U Srednjoj školi Tina Ujevića gradonačelnik Zlatko Babić i ravnatelj SŠ Tina Ujevića Saša Sambolek potpisali su Ugovor o financiranju smještaja učenika i njihovih mentora koji su ostvarili plasman na svjetsko natjecanje u robotici „First Lego League Florida Sunshine Invitation“ u organizaciji Embry-Riddle Aeronautical University (Florida) iz Amerike.

       Grad Kutina će iznosom od 20 tisuća € financirati smještaj učenika i mentora, a natjecanje će biti održano od 19. do 22. lipnja ove godine i predstavlja jedno od najprestižnijih događaja u području robotike na svjetskoj razini. Potpisivanju su uz gradonačelnika Zlatka Babića i ravnatelja Saše Samboleka nazočili Željko Tomičić, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo te Damir Petravić, mentor i profesor matematike i informatike.

       Podsjetimo se, Grad Kutina nedavno je uspješno završio projekt NEW STEM Kutina - ABECEDA budućnosti koji je sadržavao brojne aktivnosti, a više od polovice financijskih sredstava Projekta utrošeno je na financiranje nabave opreme za opremanje STEM učionica u pet osnovnih škola na kutinskom području. Nabavom opreme i uspostavom STEM učionica omogućio se učiteljima i učenicima pristup STEM sadržajima i napredak u razvoju znanja i kompetencija u STEM područjima. Opremanje škola uključivalo je nabavu najmodernije informatičke, robotičke, audiovizualne i didaktičke opreme i namještaja. Također, u sklopu Projekta u tri škole nabavljena je i asistativna oprema koja je namijenjena za Afterschool program – program rada s djecom s posebnim potrebama (problemima u ponašanju, učenju, komunikaciji i govoru). Kroz spomenuti Program, za vrijeme trajanja Projekta za rad s učenicima financirani su logoped, psiholog i pedagog. Drugi dio sredstava utrošen je na brojne aktivnosti, edukacije, radionice i terenske nastave, natjecanja, STEM sajmove namijenjene za više od 600 učenika i 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika. Grad je ovim projektom učenike nastojao izravno pripremiti za karijerne izazove tehnološki naprednog modernog društva.

      „Čestitam na odličnom rezultatu i plasmanu na svjetsko natjecanje. Grad Kutina će potpisanim ugovorom pomoći u troškovima smještaja iznosom od 20 tisuća € što je zapravo malo u odnosu na ono što dobivamo od učenika koji uz svoje zavidno znanje i kvalitete prezentiraju sebe i našu Kutinu u svijetu. Vjerujem da će se učenici kroz ovakva natjecanja izravno pripremati za daljnje izazove tehnološki naprednog modernog društva. Učenicima i mentorima želim svu sreću na natjecanju i s ponosom čekamo njihov povratak s dobrim rezultatima“, izjavio je gradonačelnik Zlatko Babić.

      Ravnatelj Saša Sambolek zahvalio je Gradu Kutini i gradonačelniku na financiranom iznosu te istaknuo kako će ovo natjecanje učenicima biti nezaboravno iskustvo, ali i poticaj za daljnji rad i usavršavanje u STEM području.