Učitavanje...
Građanima VIŠE, Gradu MANJE – za bolji životni standard u Kutini

Građanima VIŠE, Gradu MANJE – za bolji životni standard u Kutini

20/10/2023

Grad Kutina objavio je javno savjetovanje o odlukama o gradskim porezima Grada Kutine s obzirom na najavljene izmjene poreznih propisa od 1. siječnja 2024. godine.

No, što bi to zaista značilo za građane? Naime, zaposlene osobe koje primaju 700,00  eura bruto prema novoj odluci u prilogu NEĆE plaćati porez Gradu Kutini s obzirom da je povećana razina osobnog odbitka.

Osobe sa primanjem od 1.150,00 eura bruto su plaćale 87,00 eura prireza i poreza mjesečno, dok bi sada plaćale 72,00 eura što je  razlika 15,00 eura mjesečno više koja ostaju zaposleniku, a osobe s primanjem od 2.700,00 eura bruto plaćati će 361,00 euro umjesto dosadašnjih 370,00 eura, što je 9,00 eura mjesečno više u kućni budžet.

Povećanjem poreza na dohodak nastoji se osigurati bolja razina životnog standarda u Gradu Kutini osobama s malim primanjima. Naime, do sada je Grad Kutina uprihodio na godišnjoj razini oko 800.000,00 eura od prireza na  dohodak čiji se dio ovom Odlukom nastoji „vratiti“ u Gradsku riznicu.  U svakom platnom razredu osobe će biti na dobitku, no što je veći iznos bruto plaće, to će im „manje ostati“, što će u konačnici rezultirati većim plaćama i smanjenim sredstvima koja će biti uplaćena u Proračun Grada Kutine.

"Spomenutim mjerama nastoje se nadoknaditi  sredstva kojima bi se nastavila ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu  i infrastrukturu što bez spomenutih sredstava nije moguće. Ovim putem pozivam Vas da se uključite u javno savjetovanje, iskažete svoj stav o navedenoj temi i zajedno odlučimo o budućim projektima Grada Kutine. Spomenuti iznos svakako je od iznimne pomoći najugroženijim građanima, projektima od zajedničkog interesa te smatram kako zajedničkim naporima trebamo nastaviti doprinositi boljitku Grada Kutine i svih naših sugrađana!", poručio je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

 

Odluke možete pronaći na:

Odluka o visini stopa poreza na dohodak: https://www.kutina.hr/transparentnost/savjetovanje-s-javno%C5%A1%C4%87u/odluka-o-visini-stopa-poreza-na-dohodak-otvoreno-savjetovanje.html

Odluka o gradskim porezima Grada Kutine: https://www.kutina.hr/transparentnost/savjetovanje-s-javno%C5%A1%C4%87u/odluka-o-gradskim-porezima-grada-kutine-otvoreno-savjetovanje.html