GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Otvorena zvjezdarnica AD Ivan Štefek Kutina
U Crkvenoj ulici otvorena je zvjezdarnica AD Ivan Štefek Kutina.  Rad društva nedavno je obnovljen, a pomrčina mjeseca bila je dobra prigoda da se društvo predstavi građanima koji su tako dobili priliku za promatranje ove prirodne pojave i neba.
Društvo nosi ime po poznatom kutinskom učitelju matematike i fizike Ivanu Štefeku. On je začetnik astronomije u Kutini.  1969. godine kutinski astronomi po prvi puta sudjeluju na republičkom natjecanju u okviru Pokreta znanost mladima. Dugi niz godina kutinski su astronomi postizali izvrsne rezultate na raznim natjecanjima. Bili su republički prvaci, a 1980 g. Damir Mikoč bio je prvak iz astronomije tadašnje države, te je postavio kamen temeljac za OŠ Z. Franka. Astronomsko društvo Ivan Štefek osnovano je 1995. godine.Na uspjehe AD Ivan Štefek i osnivača podsjetila je Vlatka Vidiček Dam, predsjednica društva, te je zahvalila svima, učenicima i nastavnicima koji su svojim radom popularizirali astronomiju u Kutini i dali doprinos velikim uspjesima društva. Najavila je kako će nakon obnoviteljske skupštine društvo obnoviti i rad, te je pozvala građane da se priključe astronomima u zvjezdarnici u promatranju neba.Davor Žmegač, gradonačelnik Kutine, čestitao je astronomima na obnovljenom radu. „Malo je gradova veličine Kutine koji imaju svoju zvjezdarnicu. Mi smo sretni jer to imaju naša djeca, a još smo zadovoljniji što je to ovdje u obnovljenim drvenim kućama u najstarijoj gradskoj ulici. Astronomi se tako uključuju u kulturni, znanstveni i društveni život Kutine i pozivam građane da posjete zvjezdarnicu.“Uz svečano otvorenje zvjezdarnice predavanje „Binarni sustav zvijezda“ održale su Ivana Barišić iz Zagreba i Galla Uroić iz Kutine.Središnji događaj bio je promatranje pomrčine mjeseca.
Nakon završetka najduže pomrčine mjeseca koja će iz naših krajeva biti ponovo vidljiva 2015. godine astronomi su se prepustili Astrognoziji (promatranju neba).Teleskop u kupoli zvjezdarnice bit će uskoro postavljen, a do tada astronomi i građani kutine nebo i zvijezde će promatrati iz dvorišta zvjedarnice.Unutrašnjost svoda kupole kutinske zvjezdarnice.


16.6.2011. - DruštvoBroj čitanja: 3905 ... Autor:  ...