GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Održan sastanak o izgradnji pruge Dugo Selo - Kutina - Novska


U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak gradonačelnika i načelnika gradova i općina koji se nalaze uz prugu Dugo selo - Novska, zamjenika župana SMŽ Mihaela Jurića i predstavnika Ministarstva na čelu s državnim tajnikom Alenom Gospočićem.

U uvodnom dijelu sastanka državni tajnik je istaknuo kako se projekt dogradnje, obnove i izgradnje drugog kolosijeka te izgradnje nove dvokolosiječne pruge Dugo Selo – Novska, kao dio međunarodnog koridorskog pravca, dobro razvija te ima jednaku važnost i prioritet, kao i željeznički projekti koji se realiziraju na drugom međunarodnom koridorskom pravcu od Luke Rijeka prema Mađarskoj granici.

Nositelj projekta modernizacije i izgradnje nove dvokolosiječne pruge Dugo Selo – Novska je društvo HŽ Infrastruktura d.o.o., a projekt obuhvaća rekonstrukciju i obnovu cijele jednokolosiječne pružne dionice te izgradnju drugog kolosijeka na dionicama Dugo Selo - Ivanić Grad - Popovača - Kutina - Lipovljani - Novska ukupne duljine 83,0 km, od čega se na dionici Kutina – Lipovljani, duljine 10,0 km, na novom pravcu izvodi nova dvokolosiječna pruga.

U okviru projekta izvest će se i rekonstrukcija kolodvora/stajališta/otpremništva, ukinut će se većina željezničko - cestovnih prijelaza izvođenjem denivelacija te će se ugraditi potpuno novi sustav elektrifikacije i upravljanja prometom, čime će se omogućiti prometovanje putničkim vlakom brzinama do 160 km/h, a teretnima do 120 km/h.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 670 milijuna eura i dio radova na dionici D od Kutine do Novske, u iznosu od 141 milijuna eura, financirat će se iz NPOO-a, drugi dio na dionicama od Ivanić Grada do Kutine, u iznosu od 245 milijuna eura, prijavljen je za financiranje iz CEF fonda, a preostali dio radova planira se financirati putem OPKK i nacionalnih sredstava.

Projekt je u fazi ishođenja preostalih građevinskih dozvola (ishođeno je 25 od 43 potrebne dozvole) i pripreme tender dokumentacije za provedbu postupka javne nabave, koja se planira  pokrenuti u trećem kvartalu 2023. godine. Po završetku javne nabave koja se planira u drugom dijelu 2024. godine planira se započeti s radovima.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić istaknuo je važnost samog projekta za sve gradove i općine koji se nalaze na spomenutom pravcu te je rekao će svi prisutni ispred svojih gradova i općina učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi olakšali provedu projekta i ubrzali njegovu realizaciju.

 

 

Uz državnog tajnika Gospočića, na sastanku su prisustvovali i ravnateljica Uprave za željezničku infrastrukturu i promet, načelnik Sektora za željezničku infrastrukturu, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura d.o.o. Ivan Kršić, direktor razvoja i EU fondova u društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. Mirko Franović, voditelj projekta Danijel Bicak, zamjenik župana Sisačko - moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i pročelnik UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduard Gelešić, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, načelnik Općine Križ Marko Magdić te načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

 

 

 12.5.2023. - DruštvoBroj čitanja: 577 ... Autor: Žaklina ...