GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Počela je katastarska izmjera Kutine


Počela je katastarska izmjera Kutine. Do kraja godine bit će izmjerena i snimljena površina od 1800 ha na kojoj je 10000 katastarskih čestica i 6800 objekata. Vrijednost je projekta 1,319,000 eura i financira se iz EU fondova. Tako će biti uređen katastar i zemljišne knjige, a postupak je za građane besplatan.

Vlada RH pokrenula je ovaj program s ciljem da se u cijeloj zemlji do 2030. godine uvede red u katastar. Vrijednost je cijelog projekta oko 400 mil eura, što je skuplje i od izgradnje Pelješkog mosta. Marina Pešun, predstavnica Geodetske uprave koja vodi projekt istaknula je kako je katastar u Kutini uređen 1954. godine. Od tada su se dogodile brojne promjene koje će sada biti evidentirane i upisane u katastar. Uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa projekt je važan i za gospodarski razvoj.

Izmjere će na području katastarskih općina Kutina istok i Kutina zapad izvoditi tvrtke Geoprojekt iz Zagreba i Geometricus iz Požege. Građanima su upućeni prvi pozivi za katastarsku izmjeru. Prije dolaska geodeta poželjno je da se susjedi dogovore oko međe svojih čestica. Istaknuo je to Damir Pahić, vlasnik tvrtke Geoprojekt. Naglasio je kako je ovo prilika da građani potpuno besplatno riješe sve probleme sa svojim vlasništvom nad zemljištem, ucrtavanje zgrada, prenose vlasništva, darovanja itd. „Prvi put se događa da država rješava probleme građana za njih. Proces je vrlo demokratski i ovu priliku građani bi trebali iskoristiti. Uspjeh projekta ovisi u suradnji građana.“, naglasio je Damir Pahić.


Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pridružio se pozivu građana za suradnju u provedbi ovog velikog i zahtjevno projekta. „Uređivanjem katastra i zemljišnih knjiga Grad Kutina će biti privlačniji za investitore i gospodarski razvoj.“, rekao je gradonačelnik Kutine.


 Projekt katastarske izmjere na području Kutine treba biti dovršen do prosinca ove godine. Za građane je besplatan te se apelira na građane da se dogovore oko svojih međa i daju svoj doprinos uspjehu projekta koji je od velike važnosti za cijeli grad Kutinu.

 

 

 

Izvor: radiomoslavina.hr20.2.2023. - DruštvoBroj čitanja: 917 ... Autor: Žaklina ...