GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Potpisani novi kolektivni ugovori između Grada Kutine i sindikata – prosječno povećanje 8% bruto


U vijećnici Grada Kutine danas su potpisani novi kolektivni ugovori sa predstavnicima sindikata i Grada Kutine.

Novi kolektivni ugovori, s primjenom od 1. siječnja 2023., unaprjeđuju postojeća materijalna prava s ciljem unaprjeđenja uvjeta rada kako bi gradska uprava i gradske ustanove funkcionirale kvalitetno i ujednačeno.

 

 

Zadnji Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi potpisan je 2011. godine te se su se od tada pa sve do ove godine potpisivali sporazumi kojima su se uređivala materijalna prava radnika. Isto je bilo i s kolektivnim ugovorima za ustanove koji datiraju iz 2009. godine.

 

Osim kolektivnog ugovora za službenike i namještenike Grada, danas potpisni su i novi kolektivni ugovori za zaposlene u Vatrogasnoj postrojbi Kutina i Dječjem vrtiću Kutina, kao osnivač navedenih ustanova.

 

„Svi kolektivni ugovori usklađeni su s odredbama Zakona o radu kao i s posebnim propisima kao što su Zakon o vatrogastvu i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da možemo reći da nakon 10 i više godina imamo kvalitetne nove ugovore u potpunosti usklađene s važećim propisima i što je najvažnije primjenjivima. Kolektivnim ugovorima obuhvaćeni su svi proračunski korisnici, a to je Grad i šest gradskih ustanova“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

 

Ispred EKN-a kao najvećeg sindikata na području grada Kutine Željko Klaus istaknuo je kako je ovaj kolektivni samo privremeni kompromis s obzirom na neizvjesnu situaciju. „Povećanje od 8% bruto plaće nije dovoljno u situaciju kada je prosječna inflacija 11%, dok je u 11. i 12. mjesecu 2022. godine iznosila čak i 13,5%. Međutim, ovdje je vidljiv napredak, postignut je dogovor i tome ćemo se nadati i ubuduće“, poručio je g. Klaus.

 

Veliki iskorak napravljen je u odnosu na zaposlene u Dječjem vrtiću Kutina te su ovim kolektivnim ugovorom plaće radnika izjednačene s onima u osnovnim školama kako je to propisano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

 

Svoje zadovoljstvo iskazanim iskazala je gđa Iskra Vostrel Prpić u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. „Ovime je zaista učinjen veliki korak. Bolje plaće u dječjim vrtićima znače bolju skrb za vrtićance, te se nadam kako ćemo ovim spriječiti odlazak naših odgojitelja van granica jer su oni i vani prepoznati kao stručni i kvalitetni radnici. Nadam se da će i drugi gradovi i općine slijediti primjer Kutine te se ovim putem zahvaljujem svima, a posebno gradonačelniku na tome što je usvojio prijedloge našeg sindikata“, rekla je gđa Vostrel Prpić.

 

„Pregovori su protekli u konstruktivnom dijalogu i dobroj vjeri te su ovi kolektivni ugovori rezultat zajedničkog rada pregovaračkih odbora. Nadam se kako ćemo već sljedeće godine ponovno sa istom namjerom sjesti za stol, kako bi i plaće svih djelatnika Gradske uprave bile u skladu s stvarnom situacijom, kako na tržištu rada, tako i općenito“ rekla je Nikolina Borić ispred SDLSN RH.

 

Novim kolektivnim ugovorom je povećana osnovica plaće za cca 8% bruto te su sukladno posebnim poreznim propisima iskorištene mogućnosti isplate neoporezivog iznosa za prigodne nagrade zaposlenicima.


31.1.2023. - DruštvoBroj čitanja: 881 ... Autor: Žaklina ...