GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Nastavak radova na izgradnji dječjeg vrtića Kutina u što kraćem roku


Na održanoj tiskovnoj konferenciji, gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima istaknuo je kako sve Gradske službe rade kako bi se nastavilo s izgradnjom dječjeg vrtića Kutina.

 

 

„Ovim putem želim istaknuti razumijevanje za brigu roditelja djece vrtićke dobi koji su na listi čekanja za upis dječji vrtić, no s obzirom na cjelokupnu situaciju želim i informirati javnost kako Grad Kutina čini sve kako bi se čim prije nastavila izgradnja dječjeg vrtića.“

 

 

Projekt Izgradnje dječjeg vrtića u Kutini obuhvaća izgradnju objekta dječjeg vrtića i dječjeg igrališta, uređenje okoliša i prometnih površina te rekonstrukciju postojeće pristupne ceste i parkirališta, te je cjelokupna vrijednost projekta, uključujući opremanje, 23 milijuna kuna.

 

„Za sve dosadašnje radove izvršen je postupak javne nabave, izabrani izvođači te su u projektima pristupne ceste i dječjeg igrališta radovi završeni, dok je u vezi radova na objektu izvođač obavijestio Grad Kutinu kao Naručitelja da nije u mogućnosti provesti predmetni ugovor do kraja te je predložio raskid ugovora krajem 2022. godine. S obzirom na navedeno, izvršena je prijevremena primopredaja izvršenih radova te okončani obračun ukupno izvedenih radova na objektu u iznosu od 6,4 mil. kn uvećano za PDV (56%). Isto tako, s obzirom na ugovorna prava Naručitelja, naplaćeno je jamstvo za uredno ispunjenje ugovora u cijelosti odnosno u iznosu od 1.1 mil. Kn, a što predstavlja 10% ukupne ugovorene vrijednosti radova na objektu vrtića“ rekao je Mišel Novosel, voditelj projekta.

 

„Do najave raskida ugovora radovi su uglavnom tekli u skladu s rokovima i zakonskim okvirima. Želja nam je čim prije započeti ponovni postupak javne nabave koji smo po zakonu dužni provoditi pri nabavi roba, radova i usluga određene vrijednosti, te nakon toga nastavak radova na objektu dječjeg vrtića.

Zgrada vrtića i okoliš su zaštićeni u svrhu sprečavanja oštećenja opreme i osigurana je zaštita od eventualnog otuđivanja opreme sa gradilišta. Izgradnja dječjeg vrtića je od iznimne važnosti za grad Kutinu i sve nas, međutim, Grad Kutina kao investitor mora se pridržavati zakonskih propisa tijekom raskida ugovora sa dosadašnjim izvođačem i sukladno zakonskim propisima provesti svu potrebnu proceduru do uvođenja novog izvođača u radove. Očekujemo da će uvjeti za nastavak radova biti postignuti do kraja 2023. godine, radovi na izgradnji trebaju biti završeni do kraja 2024. godine, a sa opremanjem vrtić će biti gotov u prvoj polovici 2025. godine“, rekao je gradonačelnik Babić.

 

Na trenutno stanje u dječjem vrtiću Kutina osvrnula se ravnateljica DV kutina Sandra Todorov. „Dječji vrtić broji 693 korisnika u ovom trenutku. 38 djece s područja Kutine trenutno je na listi čekanja za dječji vrtić, dok su od 26 djece sa liste oba roditelja zaposlena. Trenutno pronalazimo način za rješavanje postojeće liste čekanja te se nadamo u što skorijem vremenu pronaći način za postojeće dok se ne izgradi novi dječji vrtić“, rekla je Sandra Todorov.

 

Davor Žalac, stručni nadzor građenja ispred tvrtke Prongrad Biro rekao je kako nažalost ovakva situacija nije samo u Kutini, no kako je Grad Kutina s obzirom na sve okolnosti uložio maksimalne napore kako bi se projekt završio u skladu sa rokovima. "S obzirom na globalne i ekonomske situacije, poneki izvođači u nekoliko projekata ušli su u poteškoće i sada je fokus na nastavku radova", rekao je g. Žalac.

 

Na upit o izvoru financiranja, odnosno prijavljivanja projekta dječjeg vrtića za financiranje iz EU fondova, gradonačelnik Zlatko Babić je odgovorio sljedeće.

„Napominjemo kako izgradnju dječjeg vrtića Grad Kutina financira vlastitim sredstvima, jedan dio iz kredita, a jedan dio iz sredstava od prodaje odmarališta Mali Lošinj. Poznato je u medijima da se često napominje da je u Hrvatskoj izgrađeno preko 200 vrtića iz EU sredstava. Naime, Grad Kutina jednostavno se na takve natječaje ne može javiti radi indeksa razvijenosti jer u većini tih natječaja se traži da je indeks razvijenosti do 5, a grad Kutina ima indeks 6. Naprimjer, Popovača i Novska imaju indeks 4, a Garešnica 3. Uz to, ponekad su kriteriji područje Slavonije ili otoka, kao i to da jedinica lokalne samouprave ima manje od 5 000 stanovnika, ili da je ratom stradalo područje. Na prvi natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bili su prihvatljivi samo projekti u pripremi, a mi smo u to vrijeme sa našim projektom već započeli. Očekujemo da će u narednih mjesec ili dva izaći drugi poziv za izgradnju dječjih vrtića iz programa NPOO i nadamo se da ćemo u tom drugom pozivu mi biti prihvatljivi. Bez obzira na našu veliku želju i potrebu, da dobijemo dio EU sredstava za financiranje izgradnje dječjeg vrtića, to bi nam daleko olakšalo samu realizaciju ove investicije i stvorilo bi nam uvjete i mogućnosti za ulaganje u neke druga područja. Sa izgradnjom dječjeg vrtića ćemo svakako nastaviti. Prvo ćemo morati zadovoljiti sve zakonske rokove i odredbe što se tiče raskida sa dosadašnjim izvođačem, a zatim i sve ono što trebamo zakonski provesti kako bi uveli novog izvođača. Nadam se da ćemo proći na drugom natječaju iz NPOO, no međutim ako nećemo biti prihvatljivi, Grad Kutina će izgraditi ovaj dječji vrtić vlastitim sredstvima. Uz to, prošli smo prvo čitanje kao prihvatljivi za NPOO u ovom prvom krugu za izgradnju jednog manjeg dječjeg vrtića na području Kutinske Slatine te se nadam kako će nam i taj projekt proći kako bi na sjevernom dijelu Kutine imali jedan manji vrtić." , zaključio je Babić.

 

 

 

 

 31.1.2023. - DruštvoBroj čitanja: 725 ... Autor: Žaklina ...