GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Moslavačko Vincekovo


Kud Repušnica predstavilo je publikaciju Mosalvačko Vincekovo na proslavi sv. Vinka, prvog zapovjedanog vinogradarskog blagdana 2023. godine na Betlehemu što ga tradicionalno organizira Udruga vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina.

Publikacija je iz tiska izašla 2020. godine, ali je zbog pandemije korona virusa i preranog odlaska Dragutina Pasarića, člana uređivačkog odbora javnosti predstavljena tek ove godine.
Moslavačko Vincekovo izvodi se više od 30 godina u Moslavini te je prihvaćeno i u drugim dijelovima Hrvatske. Autor je teksta i obreda Dragutin Pasarić. KUD Repušnica Moslavačko Vincekovo redovito izvodi na proslavi sv. Vinka na Betlehemu u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina te ga je obogatilo tradicijskim sadržajem i pjesmama.

U uvodu publikacije Dragutin Pasarić prisjetio se kako je nastalo Moslavačko Vincekovo:

„Osobno sam se našao u dvojbi kad sam zamoljen od tada jedine kutinske i moslavačke Udruge vinogradara i voćara Moslavine (danas imenom Luje Miklaužića) za za Vincekovo 1989. godine napišem i osmislim scenariji „Moslavačkog Vincekova“. Od toga je zahtjevnija bila zamolba – ceremoniju izvesti u moslavačkoj narodnoj nošnji i to u zatvorenom prostoru restorana „Park“, u najužem središtu Kutine. Dakle, daleko od trsja i pred gotovo 200 okupljenih. Primjereno prirodnom ugođaju trebalo je to ostvariti na zemlji donesenoj iz vinograda uz zasađeni trs i vinogradara spremno za prvu simboličnu rezidbu.

Tekst pisan moslavačkom (repušničkom) kajkavštinom pratile su temama po vinskoj godini poznate pjesme. Brojne vinogradare i goste, tamburaškim izvedbama u Vinogradarsku novu godinu, uveli su tada članovi KUD-a Moslavec iz Volodera. Jednostavno, širim društvenim okupljanjem, takav oblik „Vincekova“ položio je ispit.“

Cjeloviti tekst Moslavačkog vincekova prvi je put u vlastitoj publikaciji 2002. godine objavila Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina. Moslavačko Vincekovo prihvatio je KUD Repušnica. Dragutin Pasarić zaključuje: „Raduje me što je izvedbu prihvatio moj KUD Repušnica iz Repušnice. Dovoljno je na Vincekovo doći na poznati brijeg Betlehem iznad Kutine. U zimskom ugođaju, toplinom nastupa dočekat će vas raspoloženi Repušnjaki. U izvedbi tu su neizostavno i meštri ceremonije Vladimir Barbarić ili Ivan Smuk. Lijepo se sjetiti, ali i zahvaliti KUD-u Repušnica što je tekst „Moslavačko Vincekovo“ uvrstio u svoja izdanja.“.

Publikaciju „Moslavačko Vincekovo“ možete nabaviti u KUD-u Repušnica.

„Običaj Vincekova koji pokušava sačuvati i KUD Repušnica, originalan je pisani rad našeg Dragutina Pasarića u koji su osim njegovih originalnih stihova uključene i prigodne pjesme koje govore o poslovima ili veselju koje daje vinograd i njegovi plodovi.

Običaj MOSLAVAČKO VINCEKOVO tiskan je i u izdanju KUDA Repušnica, i biti će nam drago da svi oni koji do sada nisu upoznali taj protokol, rezerviraju svoj primjerak (obećajemo i besplatnu dostavu na području Grada Kutine) i do iduće godine nauče sve i budu dio tradicije.“, rekla je Sanja Durbek, predsjednica KUD-a Repušnica.

 

Izvor: radiomoslavina.hr24.1.2023. - DruštvoBroj čitanja: 288 ... Autor: Žaklina ...