GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obljetnica stradanja kutinskih branitelja u selu Korita


U zapadnoslavonskom selu Korita obilježena je 31. obljetnica pogibije šestorice hrvatskih branitelja pripadnika kutinske 56. samostalne bojne i 65. Samostalnog bataljuna Ivanić grad.
Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Grada Kutine, članovi obitelji, ratni suborci, predstavnici gradova Kutine, Popovače i Lipika odali su počast braniteljima poginulima u borbi za oslobođenje ovog sela.

Poginulih pripadnika 56. samostalne bojne prisjetio se Stjepan Hrastnik, predsjednik Odbora gradonačelnika Kutine za branitelja. „Bio je to najtužniji dan za Kutinu u Domovinskom ratu. Poginuli su naši mladi sugrađani. Ovdje su branili Kutinu i Domovinu i nikad nećemo zaboraviti njihovu žrtvu.“ poručio je S. Hrastnik.

 

Svojih suboraca prisjetio se i Gordan Šebalj, sudionik akcije oslobađanja sela Korita. „Moji dečki, naši dečki, oni su naši junaci. Borili su se za Hrvatsku i dali su svoje mlade živote. Zadužili su nas i naša je obaveza da borbu za Domovinu nastavimo i danas.“
23. studenog 1991. godine u borbi sa agresorom za oslobođenje sela Korita pali su pripadnici 56. samostalne bojne HV Kutina: Srećko Demeter, Krunoslav Rošin, Siniša Coha, Željko Kosović i Ivan Križak te Josip Konečni, pripadnik 65. bojne HV Ivanić Grad.
Njihova tijela razmijenjena su u Slavonskom Brodu nakon 42 dana od ovog tragičnog dana. Zna se tko su počinitelji ovog zločina, ali roditelji i obitelji još uvijek nisu dočekali pravdu za svoje pale sinove.

U sjećanje na poginule hrvatske branitelje u Koritima članovi Udruge maratonaca Heroji ne umiru danas trče maraton od Novske do Korita.

 

 

Tekst: radiomoslavina.hr

Foto: Damir Badanjak23.11.2022. - DruštvoBroj čitanja: 251 ... Autor: Žaklina ...