GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Komemoracija Trokut-Novska u spomen poginulim braniteljima na Zapadno-slavonskom bojištu


Na spomen obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, u subotu, 29. listopada okupili su se rodbina, prijatelji, suborci i sugrađani kako bi odali počast svima koji su položili život na oltar Domovine 1991. godine.

29. listopada 1991. godine počela je vojna akcija "Orkan", prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, koja se vodila do 3. siječnja 1992. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije. 

Brojna izaslanstva, vojne i policijske postrojbe, udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanstva predsjednika RH, izaslanstva Ministarstva obrane i branitelja, te izaslanstva županija i gradova čiji su branitelji sudjelovali na ovoj i drugim bojišnicama, odala su počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred kamenih monolita s uklesanim imenima poginulih branitelja iz Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Novske, Križevaca, Koprivnice, Vrbovca,  Kutine,  Popovače i Velike Ludine.

U ime Grada Kutine vijenac su položili vijećnica Županijske skupštine SMŽ, a inače iz Kutine Tena Jevak Benčić, vijećnica Gradskog vijeća Ivana Masnec i direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić.

 

 

 

 

 30.10.2022. - DruštvoBroj čitanja: 495 ... Autor: Martina ...