GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Izložba slika Marinka i Ivo As – slovenski slikari u Kutini


U kutinskom klubu Arcus, u organizaciji POU Kutina, otvorena je međunarodna izložba slovenskog bračnog para, Marinke i Ive As.

Likovni umjetnici djeluju kao tandem i veže ih sklonost ka eksperimentiranju. No usprkos tome značajno se razlikuju u stilovima, kako u tehnikama, tako i u motivima.

Marinka i Ivo As slikari su amateri iz Sladkog vrha u Sloveniji, a u Kutinu su došli temeljem prijateljstva s Kutinčanima za koje ih veže ljubav prema slikarstvu. Dosad su izlagali u brojnim gradovima diljem Slovenije, ali i šire.

U Kutini ih je pozdravila ravnateljica POU Kutina Sanja Feltrin koja je ukratko predstavila dva autora.

Prema riječima Maria Bedriča Codelle, lik. kritičara i recenzenta kataloga koji prati izložbu, radovi ovih umjetnika su dojmljivi te ukazuju na asocijativnu apstrakciju kojoj više naginje Marinka, dok u radovima Ive Asa nalazimo sakralnu simboliku pri čemu je vidljiv naglasak na čovjeku, životinjama, biljkama kao neizostavnom dijelu svemira.

Oba autora kroz svoje realistične pejzaže, ali i apstraktne radove, preispituju misterij života samoga u kojem, kako bi rekao Heraklit „sve teče“ – navodi Bedrič Codella.
  Uz to Marinka i Ivo As vrlo su aktivni i u organiziranju likovnih kolonija čime promoviraju likovnu umjetnost i izvan galerijskih prostora. Ivo As ima i Glazbeno društvo kroz koje okuplja ljubitelje glazbe i likovne umjetnosti te pomaže slikarima u organizaciji njihovih izložbi.

Izložbu u Kutini otvorila je pomoćnica pročelnika za dr. djelatnosti Kornelija Marošević koja je s predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Krpesom poželjela dobrodošlicu slovenskim slikarima, a oni su Gradu Kutini darovali sliku.
 

U glazbenom dijelu programa gostovao je prof. gitare Saša Begović Matošković iz Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula koji je odsvirao skladbe koje su se sjajno uklopile u predstavljene radove slovenskih autora.
Ivo As zahvalio je Kutinčanima na dobrodošlici i najavio daljnju suradnju s autorima iz Hrvatske.16.9.2022. - KulturaBroj čitanja: 551 ... Autor: Žaklina ...