GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Aktivni kutinski ronioci


Kutinski ronioci i ovog proljeća aktivno sudjeluju u brojnim akcijama čišćenja podmorja te tako štite okoliš i educiraju mlade o važnosti zaštite istoga.

Brioni
Velika ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2022. Brijuni započela je u subotu, 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena danas čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

U akciji je sudjelovalo ukupno 40 ronilaca, tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, članovi HRVI Nemo-Adriatic te članovi Ronilačkog kluba RIS Kutina u cilju izvlačenja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa.

U akciji je sudjelovao i v.d. ravnatelja Nacionalnog parka, dr.sc. Marno Milotić koji je izrazio zadovoljstvo akcijom i odazivom, dodajući kako JU NP Brijuni redovito čisti podmorje arhipelaga, a i da su ovakve akcije svakako dobrodošle. Zahvaljujući četirima iznimno vrijednim stanišnim tipovima, podmorje Brijuna uvršteno je u mrežu Natura 2000, najveću ekološku mrežu zaštićenih područja na svijetu. Ujedno je istaknuo kako vrijednosti sakrivene ispod morske površine čine gotovo 80 posto zaštićenog područja, a ovakvim akcijama se podiže svijest javnosti o potrebama zaštite okoliša, mora i priobalja, te su kao takve iznimno važne

 

Ekološkoj akciji čišćenja priključio se i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je ovo jedna u nizu akcija kojima se Ravnateljstvo civilne zaštite priključilo s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode, ali i naglasio važnost sigurnosti u ronjenu. 

U tom smislu, tijekom ove aktivnosti, ronioci DIP CZ-a odradili su i vježbu 'Od mobilizacije do intervencije' gdje su uvježbavali koordiniranost djelovanja i postupanja nakon dojave o incidentu - od mobilizacije pripadnika, kompletiranja ronilačke opreme do samog uigravanja timova za spašavanje na vodi i ronilačke skupine te same organizacije ronjenja na intervenciji, rekao je ravnatelj Trut te pohvalio angažman ronioca volontera koji su odvojili svoje privatno vrijeme i priključili se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Kraljevica
Prošli vikend je u Kraljevici organizirano polaganje završnog ispita za ronioce početne kategorije Open Water diver PSS ronilačke asocijacije za 6 ronilaca RK RIS Kutina.
“Svi novi ronioci su uspješno položili završni ispit, na čemu im čestitamo i želimo dobrodošlicu u naš klub i ronilačku obitelj” poručili su iz RK RIS Kutina.

 

31.5.2022. - DruštvoBroj čitanja: 975 ... Autor: Žaklina ...