GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Grad Kutina kreće u izradu tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode


24. svibnja 2022. godine gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić prisustvovao je svečanom potpisivanju i uručivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine u sklopu kojeg će se sufinancirati i izrada tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na području Batine.

 

Grad Kutina u suradnji s Razvojnom agencijom Mrav i konzultantskom tvrtkom EFLA hf  iz Reykjavíka pozitivno je ocijenjen u okviru Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“, sa svojim projektom za financiranje „Izrada tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na području Batine, Grad Kutina“.

Ukupna vrijednost projekta 231.675,22 EUR, a iznos sufinanciranja iznosi 194.588,58 EUR. Riječ je velikom i važnom projektu za Grad Kutinu i Moslavačko područje jer zbog povoljnog položaja Hrvatska ima veći geotermalni gradijent od prosjeka Europe, a najveći toplinski kapacitet postoji upravo u Panonskom bazenu gdje geotermalni gradijent iznosi 0,049°C/m, dok je europski prosjek 0,03°C/m.

Ovaj projekt nastavlja praksu Programa koji ima za cilj razvoj obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a geotermalna energija svakako će na brojne pozitivne načine pridonijeti očuvanju okoliša i dobrim praksama Grada Kutine.

 

Osim svečanog potpisivanja Ugovora, održana je i prezentacija Republika Hrvatska otporna na klimatske promjene koju je predstavila ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar, te panel diskusija Financijski mehanizmi za ubrzanu dekarbonizaciju energetskog sektora RH.

25.5.2022. - DruštvoBroj čitanja: 529 ... Autor: Žaklina ...