GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Skupština Ogranka Matice hrvatske KutinaU kutinskom klubu Arcus Ogranak Matice hrvatske Kutina održao je svoju redovnu skupštinu. Bila je to prilika za rezimiranje rada kutinskog ogranka na čelu s predsjednicom, prof. Mateom Paripović, koja je uz potpredsjednicu prof. Katarinu Brkić i tajnicu prof. Nikolinu Petranović podnijela izviješće za proteklu godinu i najavila planove za ovu godinu.
 


Skupštini su nazočili i Mario Dominiković, glavni tajnik Matice hrvatske, te potpredsjednik MH Stjepan Sučić koji su u svojim govorima podržali rad kutinskog ogranka.
 


Matica hrvatska utemeljena je davne 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, na čemu je radila i tijekom vrlo turbulentnih povijesnih razdoblja, a jednako radi i danas diljem brojnih gradova gdje ima svoje ogranke.
   


Kutinski je Ogranak MH vrlo aktivan te su se i ovom prilikom članovi sjetili preminulog Dragutina Pasarića, spiritus movensa brojnih događanja u sklopu svoga djelovanja, s posebnim naglaskom na izdavaštvo, što je za Maticu iznimno važna djelatnost.
 


Predsjednica Matea Paripović rezimirala je provedene aktivnosti tijekom protekle godine, te najavila nastavak istih, među kojima su i Kutinski dani znanosti i umjetnosti koji ugošćuje stručnjake raznih profila koji su potekli s kutinskog područja, a danas su uspješnih profesija. Ovu aktivnost kane proširiti i na Tehničku školu Kutina, kako bi što više mladih imalo priliku dobiti poticaj za uspješno studiranje i vlastiti razvoj. Nastavljaju i s aktivnošću Budućnost na rubu močvare, te brojnim drugim aktivnostima, od promocije knjiga, izdavanja Moslavačkog zrcala, do raznih koncerata i sličnih kulturnih događaja.Kako je rekla prof. Katarina Brkić imaju i novih članova, što je u današnje vrijeme zahtjevan zadatak za svaki ogranak. Tajnik Mario Dominiković pohvalio je ulazak novih članova u Maticu hrvatsku koja uglavnom okuplja građane zainteresirane za napredak Hrvatske u svim sferama života. Na istom tragu nastavio je i potpredsjednik MH Stjepan Sučić podsjećajući se i težih povijesnih vremena, te ističući važnost djelovanja svakog od ogranaka Matice hrvatske, koji uvijek donose nešto novo, istovremeno se zalažući za čuvanje tradicije i baštine.
 


Skupštini su nazočili brojni društveni i kulturni djelatnici, profesori kutinskih škola, od kojih su mnogi godinama članovi Matice hrvatske, a među gostima je bio i Siniša Matasović predsjednik Društva hrvatskih književnika Sisačko moslavačke županije s kojim OMH Kutina ima vrlo dobru suradnju.
Prof. Damir Petravić predložio je uvrštavanje Matice hrvatske u stalan proračun, ističući kako Matica hrvatska ne bi trebala biti tretirana kao i sve ostale udruge Grada Kutine koje dotacije dobivaju kroz projektno financiranje. Kao razlog tome navodi ulogu Matice hrvatske i širinu njezinog djelovanja koja zahtijeva drugačiji tretman u smislu financiranja kako bi uspješno ostvarila svoje ciljeve.
  


U ime Grada Kutine skupštini je prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes koji je pohvalio rad OMH Kutina,  te rekao kako o prijedlogu za posebno financiranje OMH svakako treba razgovarati.

 

 

Izvor: radiomoslavina.hr16.5.2022. - DruštvoBroj čitanja: 670 ... Autor: Žaklina ...