GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Most preko Kutinice u prometu do početka lipnja


Gradonačelnik Zlatko Babić u društvu suradnika danas je obišao radove na izgradnji mosta preko Kutinice čiji radovi se polako bliže kraju.

„Most preko Kutinice spaja Trg dr. Franje Tuđmana na kojem je u izgradnji nova stambeno-poslovna zgrada s našim istočnim dijelom grada Kutine. Most je sastavni dio detaljnog plana uređenja našeg Trga dr. Franje Tuđmana, drago da je pri kraju izgradnja mosta, te za 2 tjedna očekujemo i tehnički pregled. Vrijednost investicije izgradnje mosta je 5,5 milijuna kuna, a sam most i idejno rješenje mosta je prema prijedlogu Ines Mravunac Sužnjević, naše Kutinčanke koja je profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

 

 

 

"Most je u završnoj fazi, rade se određene pripreme za tehnički pregled, prošli tjedan izvršena su mjerenja i probno opterećenje mosta. Pokazala se da je sve statički korektno i uredno i da će most biti spreman za tehnički pregled kroz tjedan ili dva. Otvorenje mosta uslijediti će odmah poslije tehničkog pregleda. U ovom trenu se izvode radovi postavljanja videonadzora koji će biti od prvog dana pod videonadzorom čime će se pokušati riješiti pitanje prometa i putem smirenja prometa preko ležećih policajaca koji se nalaze i sa jedne i sa druge strane mosta. Nadamo se krajem mjeseca imati i otvorenje mosta" rekao je pročelnik Eduard Gelešić.

 

 

 

„Most govori sam za sebe kad se pogleda. Sama lokacija je bila zanimljiva i tu je zapravo polazište jer je most smješten na samom gradskom trgu, odnosno čini njegov urbani okvir i to je bilo naše polazište. Također, sama funkcija mosta je da je on i cestovni i pješačko-biciklistički tako da je njegova proporcija nešto bliža trgu i od tuda sam krenula. Inspiraciju sam vukla iz nekih elemenata moslavačke flore, trske, rogoza i tih vertikala koje su postale vrlo apstrahirane u ovim vertikalama koje su postale i ograda. Naposljetku su te vertikale dobile i svjetlosnu funkciju tako da je cijeli most zamišljen kao jedna svjetlosna skulptura u prostoru i nadam se da će doprinijeti identitetu grada Kutine, da će donijeti neki novi identitet i dati jednu dodatnu vrijednost slici grada“, rekla je Ines Mravunac Sužnjević, arhitektica koja je izradila idejno rješenje mosta.  

 11.5.2022. - DruštvoBroj čitanja: 763 ... Autor: Žaklina ...