GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Okrugli stol o projektu Aglomeracija Kutina


U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini predstavljen je dosadašnji napredak u  Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina kroz koji će se izgraditi ili rekonstruirati više od 130 km mreže javne vodoopskrbe i odvodnje u 17 kutinskih naselja. 

Kako bi građanima približili trenutno stanje u projektu, ali i razgovarali o potencijalnim izazovima organiziran je okrugli stol sa predsjednicima mjesnih odbora Grada Kutine u kojima se izvode ili će se izvoditi radovi u spomenutom projektu. Dok je npr. u Gojlu dovršena većina radova i čeka se priključenje na vodoopskrbnu mrežu, u Mikleuškoj su radovi nedavno započeli.

 

 

O samom tijeku radova govorio je direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak upoznavši sve s aktualnim radovima. Naime, s 31. 3. izvršenost radova u projektu iznosila je preko 50%, a u ovom trenu čini i značajno više. „Na današnjem sastanku s predsjednicima mjesnih odbora želimo u jednom interaktivnom dijalogu komunicirati o predstojećim, ali i budućim radovima. Trenutno ulazimo u klimatološki najpovoljniji dio godine što se tiče samih radova, te očekujemo izniman napredak u radovima u sljedećih par mjeseci. Veličina ovog projekta nosi određene izazove i zahtijeva određenu strpljivost te još jednom zahvaljujem svim građanima na strpljenju i razumijevanju. Mi smo već za određene faze ovog projekta ishodili i uporabne dozvole i koncem ovog mjeseca će se početi s priključivanjem novih korisnika na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i da  kroz ovaj sufinancirani projekt se priključe na navedeno. Cijena koju će građani platiti je između 300,00 i 400,00 kuna kroz projekt, dok bi taj priključak na vodoopskrbu inače koštao i 5, 6, a možda i 7.000,00 kuna. Ovo je prilika da se za 300,00 ili 400,00 kuna izvede priključak do parcele svakog građana, koji uključuje vodomjerno okno, priključak sa šahtom i svim onim elementima za priključak“, rekao je direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak.

 

„Najveća vrijednost projekta je u tome što će naša prigradska naselja dobiti vodovod koji su  dugo čekali, ali i odvodnju.  Uz to će se zamijeniti dotrajale instalacije na način da će se proširiti kapacitet tih istih instalacija, izgradit će se novi Uređaj za kondicioniranje vode Ravnik II te će se izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadne vode (UPOV) u Kutini. Dovršetkom spomenutog projekta imat ćemo jedan zaokruženi i kvalitetan sustav odvodnje i vodovoda. Zajedničkim naporima u suradnji sa sugrađanima savladati ćemo i sve napore s kojima ćemo se susresti u budućnosti. U samom gradu Kutini izvode se radovi u 20ak ulica što iziskuje iznimno strpljenje naših sugrađana na čemu sam im svima zahvalan“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

 

Do sada je također nabavljena i isporučena sva oprema planirana u projektu te su održani su tehnički pregledi na dionici – Ilova Gojlo (31.03.2022.), fazi 7 cjelina A2 (13.04.2022.), fazi 7 cjelina C1 (13.04.2022.).

Za Projektiranje, izgradnju i pokusni rad UPOV-a Kutina 23.000 ES III. stupanj pročišćavanja, anaerobna digestija mulja, kogeneracijsko postrojenje i solarno sušenje mulja, čeka se donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg izvođača. Ista se očekuje do kraja svibnja, a potpisivanje ugovora, ukoliko ne bude izjavljenih žalbi, sredinom lipnja.

 Predsjednik MO Gojlo Zoran Španiček rekao je kako su njegovi sumještani zadovoljni izvedenim radovima te time što će napokon dobiti vodu, dok se istom rezultatu nadaju i mještani Janja Lipe u čije ime je okruglom stolu prisustvovao Ivica Krpez.

 

Vrijednost projekta je skoro pola milijarde kuna.  Na radove Projekta otpada 90% ukupne vrijednosti, odnosno 352.558.256 kn i oni se dijele u dvije glavne skupine: radovi rekonstrukcije i izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje ( 60% ukupne vrijednosti Projekta, odnosno 235.919.570 kn) i projektiranje i izgradnju uređaja kondicioniranja pitke vode (8% ukupne vrijednosti, odnosno, 40.447.640,93 kn) te radovi projektiranja, izgradnje i pokusnog rada UPOV-a Kutina 23.000 ES (22% ukupne vrijednosti, odnosno do 100 milijuna kuna). Ostalih 10% vrijednosti projekta otpada na ugovore vezano uz upravljanje projektom, nadzor i vidljivost te nabavku opreme. Izgradit će se skoro 50 km nove vodovodne mreže i 34 km nove kanalizacijske mreže. Rekonstruirat će se 29 km vodovodne i 13 km kanalizacijske mreže.  Izgradnjom nove mreže mogućnost priključenja na sustav javnog vodovoda dobit će 4.838 stanovnika prigradskih naselja koji tekuću pitku vodu nemaju, a mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje dobit će 4.376 stanovnika koji trenutno koriste septičke jame.

 

Na samom kraju konferencije prisutni su postavljali pitanja na koja su odgovarali i direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak, ali i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduard Gelešić.

 

Prisutne je najviše zanimao početak radova u mjestima gdje još nisu započeli, kao i objašnjenje određenih radova koji su pred njima.10.5.2022. - DruštvoBroj čitanja: 662 ... Autor: Žaklina ...