GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Prijam za vatrogaskinje i vatrogasce VZG Kutine


U povodu svetog Florijana, zaštitnika vatrogaskinja i vatrogasaca, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine Robert Krpes, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić i pročelnik Ureda gradonačelnika Robert Kolenc održali su prijam za predstavnike Vatrogasne zajednice grada Kutine.

Delegaciju vatrogasaca činili su predsjednik VZG Kutine Slavko Špičak, zamjenik zapovjednika JVP grada Kutine Danijel Lipšanski, predstavnici DVD-ova s područja Grada Kutine i predstavnici JVP Kutina.

Predstavnici Grada Kutine izrazili su zahvalnost vatrogaskinjama i vatrogascima na trudu i zalaganju kojim obavljaju svoje zadaće te što su uvijek na raspolaganju svojim sugrađanima.


 

Predsjednik VZG Kutine Slavko Špičak zahvalio se na suradnji s Gradom Kutinom koju je ocijenio i više nego dobrom. „Na području grada Kutine samo u prošloj godini je bilo oko 590 vatrogasnih aktivnosti te oko 300 vatrogasnih intervencija. Potrebe za našim angažmanom su zaista velike, a iz godine u godinu sve su veće i veće. Ova dobra suradnja sa Gradom koji nam je osnovni izvor financiranja daje nam zapravo nadu da ćemo sve što dođe pred nas, moći i ostvariti.

Opremljenost kutinskog vatrogastva, posebice vatrogasne postrojbe Kutina je istina vrlo dobra. Ima nekoliko segmenata koje treba popraviti,  prije svega to su auto ljestve te  smo trenutno u razgovorima vezano za njihovu nabavku. Mislim kako je  Vatrogasna postrojba Kutina jedna od bolje opremljenih postrojbi u Republici Hrvatskoj. Na tome vam uistinu hvala jer je doprinos Grada stvarno bio značajan. Što se tiče dobrovoljnih vatrogasnih društava, kontinuirano se ulaže u njih. Trenutno je u tijeku opremanje DVD-a Šartovac  s jednim operativnim vozilom te smo nabavili jedno kombi vozilo za DVD Katoličke Čaire.

U  prošloj godini je nabavljeno 1 novo navalno vozilo iz programa Vlade Republike Hrvatske za Vatrogasnu postrojbu i 1 kombi iz OKFŠ za Vatrogasnu zajednicu grada Kutine. Kontinuiranim ulaganjima nastojimo održavati što bolju opremljenost naših postrojbi.

Kutinsko vatrogastvo ima 20 dobrovoljnih vatrogasnih društava, jednu vatrogasnu postrojbu, u  industriji profesionalnu vatrogasnu postrojbu Petrokemija i dobrovoljno industrijsko društvo. Broj vatrogasaca, što se tiče dobrovoljnih, je negdje na nivou 2000 i to uvijek popunjavamo sa mladima. U ovom trenutku traje poziv za upis djece i mladeži u dobrovoljna vatrogasna društva. Pokušavamo to nadomjestiti jer koliko dobijemo djece toliko ćemo imati kasnije vatrogasaca.  Teško je nekoga tko nije imao nikad doticaja sa vatrogascima u nekakvim zrelim godinama afirmirati.

Vatrogasna postrojba Kutina ima 28 zaposlenika i to je negdje na granici onoga što i kako može funkcionirati JVP koja  radi u 4 smjene. 
U idućih nekoliko mjeseci očekuju nas vatrogasna natjecanja u Repušnici, gradsko natjecanje u Kutini te natjecanje u Banovoj Jarugi. Imamo također u planu vatrogasni izazov koji organiziramo u suradnji sa Vatrogasnom zajednicom grada Novske i vatrogasnom zajednicom općine Lipovljani koji će biti krajem kolovoza. Biti će dosta vatrogasnih aktivnosti te  su pozvani svi koji mogu da se uključe u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava u našem gradu,“ zaključio je Slavko Špičak. 
4.5.2022. - DruštvoBroj čitanja: 571 ... Autor: Žaklina ...