GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Moslavina - skrivena zemlja


 

20. travnja 2022. godine na prekrasnom imanju Moslavačka priča u Maloj Ludini održana je Konferencija za medije i javno predstavljanje projekta u turizmu koji je LAG „Moslavina“ uspješno proveo u suradnji s turističkim zajednicama koje djeluju na području regije, odnosno turističkim zajednicama Čazma, Ivanić-Grad, Kutina, Popovača i Sjeverna Moslavina. Glavni cilj projekta je turističkim dionicima omogućiti alate koji će zasigurno pomoći da destinacija i ponuda regije Moslavine bude prepoznatljiva na turističkom tržištu i dostupna na najvećem prodajnom kanalu 21. stoljeća, odnosno internetu.

Konferenciji su prisustvovali uzvanici; gđa Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta sa suradnicima, g. Mihael Jurić, zamjenik župana SMŽ i gđa Ingrid Padjen Đurić, direktorica TZ SMŽ. Konferenciji se, uz brojne medije i predstavnike JLS-ova s područja Moslavine odazvalo više od 45 turističkih dionika (ugostitelji, vinari, smještaj….), zbog kojih se i pokrenula cijela ova priča.
Na početku Konferencije prisutne je pozdravio predsjednik LAG-a „Moslavina“, g. Zlatko Babić. U svom izlaganju istaknuo je brojne investicije u javnu turističku infrastrukturu, a koja je neophodna za turistički razvoj nekog područja. Istaknuo je velika ulaganja u gotovo svim gradovima (novi bazeni u Naftalanu, službeni ulazi u PP Lonjsko polje s moslavačke strane; Prijamni centar Repušnica i Crna roda u Osekovu, projekti provedeni preko programa NATURA 2000 u Čazmi, gdje se grade prvi biobazeni u RH te Garešnici gdje je preko projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“ uz brojnu drugu turističku infrastrukturu izgrađen veliki Posjetiteljski centar u samom centru Grada). Javna ulaganja potiču i ohrabruju privatne ulagače pa se na području Moslavine sve više pojavljuje novih turistički sadržaja (seoska ugostiteljska imanja, vinarije, kušaonice, kampovi…).Da bi navedene aktivnosti bile stručno usmjeravane i praćene, LAG „Moslavina“ je prije nešto više od  godinu dana, osnovao Koordinacijski Odbor za turizam čiji su članovi, predstavnici navedenih turističkih zajednica i predstavnici struke iz privatnog i civilnog sektora. Predsjednik Odbora za turizam, g. Janko Kezele objasnio je kako i zašto je potreban projekt koji se predstavlja. Sva ta raznolikost regije Moslavine imat će veću dodanu vrijednost ako se nudi i predstavlja pod zajedničkim imenom, odnosno kao jedinstvena turistička destinacija i zbog toga je pokrenuta izrada same brend strategije Moslavine.
Kao uvod u samo predstavljanje projekta voditeljica LAG „Moslavina“, Anica Lenart je objasnila kako je projekt financiran. LAG „Moslavina“ je u okviru projekta suradnje, a koji se provodi kroz LEADER mjeru: Podmjeru 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, odradio aktivnost kojoj je glavni cilj bio promovirati regiju Moslavinu kao jedinstvenu turističku destinaciju. Projekt suradnje je sufinanciran EU sredstvima, kroz projekt „Turizmom razvijamo područje“, a kojeg LAG „Moslavina“ provodi s još 5 hrvatskih LAG-ova. Glavna aktivnost LAG-a „Moslavina“ u okviru tog projekta je izrada Brend strategije za regiju Moslavina. Time se ne misli na strategiju, odnosno dokument, koji bi nakon nekog vremena ostao zaboravljen, već na konkretne alate koji bi trebali pomoći u radu svim turističkim dionicima te također povećati prepoznatljivost regije Moslavine.

 

Predstavnik tvrtke Size d.o.o. koja je bila izrađivač Brand strategije predstavio je što je kroz istu napravljeno, te istaknuo kako je tvrtka izuzetno ponosna što je dio te priče. U okviru Brand strategije osmišljen je vizual i slogan regije Moslavine, napravljena je ilustrativna turistička karta područja te ostali promotivni materijali, izrađen je promo video (link na video je ovdje ) te web stranica  moslavina.travel na kojoj je objedinjena turistička ponuda Moslavine.

Kako bi još jače promovirali regiju i pojedinačno predstavili turističke dionike s područja Moslavine, turističke zajednice su se financijskim sredstvima uključile u projekt i dodatno financirale samu digitalizaciju turističke ponude Moslavine putem platforme Tour Explorer. To je platforma koja omogućuje pregled kompletne turističke ponude regije, upite, rezervacije pa i samo plaćanje željene turističke usluge ili proizvoda. Istu je predstavio predstavnik tvrtke Orioly, g. Ivan Ilijaš. Istaknuo je kako više od 70% turista preko interneta traži takve informacije te da je takav način promidžbe regije veliki iskorak prema naprijed i budućnost daljnjeg razvoja u čemu, nažalost RH zaostaje za drugim državama.

Nakon predstavljanja projekta prisutnima su se obratili i uvaženi gosti. Prva se nazočnima obratila gđa Padjen Đurić, direktorica TZ SMŽ, koja je istaknula da je svjesna kako je teško promovirati regiju koja se nalazi na rubnim dijelovima tri županije te čestita LAG-u što je uspio ujediniti TZ-ove u tako zanimljivom projektu, koji je svakako dobar temelj za daljnji razvoj turizma cijelog područja.

U svom obraćanju prisutnima, zamjenik župana SMŽ, g. Jurić, također je pohvalio nastojanja LAG-a i TZ-ova da doprinose razvoju regije. Dobar je to početak jedne lijepe priče, koju trebaju prihvatiti svi turistički dionici i predstavljati se pod zajedničkim imenom i sloganom, a kako bi regija bila prepoznatljiva. Osim sve bolje turističke ponude regije ista se može pohvaliti dobrom prometnom povezanosti te blizinom Zagreba, u kojem živi četvrtina RH. Sve su to dobri preduvjeti za daljnji napredak. Istaknuo je LAG „Moslavinu“ kao dobar primjer ostalim LAG-ovima.

Na kraju se prisutnima obratila gđa Herman, koja je upoznata s radom LAG-ova, te izrazila zadovoljstvo viđenim. Ističe da ima još dosta posla i ulaganja, ali da je to lijep početak i dobar temelj izgradnje brenda Moslavine. Istaknula je da će za nastavak promidžbe kao i za udružena područja biti otvoreni javni pozivi te dostupna određena financijska sredstva od Ministarstva turizma, na koje će se TZ-ovi moći prijaviti.

Konferencija je zamišljena i kao službeni početak manifestacije "Moslavina - Skrivena zemlja" kojom će od 20.4. do 24.4. turistički subjekti zainteresirane posjetitelje počastiti raznim promotivnim ponudama, eventima, degustacijama i izletima kroz koje će imati priliku upoznati turističku ponudu Moslavine.

Na kraju svog obraćanja gđa. Herman je proglasila manifestaciju „MOSLAVINA – SKRIVENA ZEMLJA“ otvorenom.


 21.4.2022. - DruštvoBroj čitanja: 292 ... Autor: Žaklina ...