GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Biciklom za Vukovar u Kutini


Svake godine 18. studenoga obilježava se godišnjica junačke žrtve Vukovara Grada Heroja. Tim povodom, akcija “Biciklom za Vukovar” i ove godine kao i prethodnih godina organizira putovanje biciklima od Zagreba do Vukovara. Na svom putu dugom 300km zastali su i u Kutini gdje su ih dočekali predstavnici udruga iz Domovinskog rata Grada Kutine i gradonačelnik Zlatko Babić koji su svojim dočekom dali potporu sudionicima ove tradicionalne akcije.

Sasvim spontano i iz srca akcija „Biciklom za Vukovar“ započela je 2012. kao osobno putovanje sedam prijatelja u potrazi za nečim što nisu mogli izraziti riječima. Sjeli su na svoje bicikle i bez posebnog plana, zaputili se prema Vukovaru. Potaknuti osobito emotivnim pozitivnim životnim iskustvom s toga putovanja i u želji da ga omoguće i drugim ljudima, uspostavljena je tradicija koja se tako nastavlja i svake godine nadalje. Polako kroz sve te godine akcija raste i postaje organiziranija ali i dalje zadržava svoj neprofitan i dragovoljan karakter. Cilj akcije je ujediniti ljude, i održati sjećanje na žrtvu koju su branitelji podnijeli.

“Vukovar je jedan veliki simbol nade i jedne pobjede, malo tuge, ali to je ono što čovjeku treba. Mi se tek pred ponorom mijenjamo, a ovom akcijom kada se biciklira, čovjek se puno preispituje, gleda, kada dođe tamo i vidi onaj vodotoranj to je jedan predivan osjećaj koji bi trebao svatko iskusiti”, zaključio je volonter akcije biciklom za Vukovar, Mihael Teškić.

Ove godine, njih devetero krenulo je iz Zagreba biciklima za Vukovar. Na dva kotača prijeći će tristo kilometara u četiri dana, kako bi 18. studenog sudjelovali u Koloni sjećanja.17.11.2021. - DruštvoBroj čitanja: 811 ... Autor: Martina ...