GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
    I ove godine, unatoč trenutnoj situaciji, gradske ustanove i udruge obilježile su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje  u svojim prostorima. 
              Tehnička škola Kutina pripremila je u školskoj knjižnici Izložbu s temom Moslavina na tanjuru. Ove godine prelistali smo kuharice mama i baka u potrazi za tradicionalnim moslavačkim delicijama. Uz stare kuharice i recepte na tanjuru su se našli  i salenjaci, medenjaci, starinski keksi sa svinjskom mašću, kuglofi, starinski voćni kolači te razne kiflice.
               U učeničkom domu obilježen je Dan kruha radionicama u kojima su sudjelovali učenici  koji su samostalno mijesili i oblikovali krušne proizvode. Od gotovih proizvoda složili su izložbu u prostoru doma.
             Učenici razrednih odjela razredne nastave OŠ Zvonimira Franka obilježili su Dan kruha i zahvalnosti na različite načine.
    Učenici 1. razreda pozvali su u posjetu pravog pekara koji im je ispričao i pokazao kako se pravi kruh i pecivo. Svaki je učenik dobio svoju bublicu i od nje oblikovao prvo slovo svog imena. Slova su ispekli u školskoj kuhinji i slasno ih pojeli. 
   Neki su učenici dobili zadatak da kod kuće sudjeluju u izradi kruha i peciva i pošalju fotografije svojih aktivnosti, a pečena peciva donesu u školu.


   U jednom razredu su učenici zamijesili kruh zajedno s učiteljicom, ispekli ga i na kraju kušali.
   U učionicama su složene izložbe od ispečenih pekarskih proizvoda i kolača.
    Veselo je bilo i u Udruzi OSI. Svi su vrijedno mijesili tijesto, oblikovali kiflice i druge krušne proizvode koje su u slast pojeli.
Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ Banova Jaruga obilježen je 14. listopada 2021. godine. Svaki je razredni odjel, kako matične škole, tako i područnih škola, prigodno uredio po jedan stol na kojemu su bili izloženi bogati plodovi jeseni. Na stolovima su se našli kesteni, orasi, jabuke, kruške, tikve, kukuruz i mnogi drugi plodovi koje su učenici s veseljem donijeli u školu. Posebno se ugodno ozračje stvorilo oko stolova s domaćim kruščićima, pogačama i kiflicama. Učenici i učitelji uživali su u mirisima i okusima svježe ispečenih tradicionalnih proizvoda. 
A neki su imali priliku i okušati se u pripremi istih.

Vrtić Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježio je na nivou ustanove tj. svaka odgojna skupina u svome okruženju. S djecom se provode raznovrsne aktivnosti kako bi djeca stekla spoznaju o tome kako nastaje kruh "Od zrna do kruha", koje sve plodove zemlje imamo u našem kraj i ophođenje prema kruhu. Nakon dobivenih znanja, djeca su svoje dojmove prenijeli na likovne radove te napravili male izložbe u svojim objektima. 

Uz dječji smijeh, šarenilo boja i oblika, raznovrsne krušne uratke, djeca ,odgojitelji, učenici i učitelji izrazili su poštovanje zemlji i bogatstvu njezinih plodova, kao i čovjeku koji svojim trudom i znojem proizvodi i oblikuje hranu čije centralno mjesto ima kruh kao simbol života, ali i međusobne povezanosti i dobrote.

U fotoalbumu možete vidjeti kako je proteklo obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje: https://www.facebook.com/media/set?vanity=gradkutina&set=a.501884449482689829.10.2021. - DruštvoBroj čitanja: 1079 ... Autor: Žaklina ...