GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi i otvorenje novog prostora Zaklade Sandra Stojić


U povodu Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi danas je svečano otvoren prostor Zaklade Sandra Stojić u samom centru Kutine. Zaklada ovim činom obilježava i 10. godina postojanja Zaklade te je primjereno organizirano i svečano otvorenje novog, adekvatnog prostora koji je nužan za nastavak rada same Zaklade.

Na samo otvorenju nazočili su brojni prijatelji Zaklade, zaposlenice u sklopu projekta Žene su snaga zajednice, njihovi korisnici, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić i njegova zamjenica Kornelija Marošević, direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić, gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić te predsjednik Županijske skupštine SMŽ Mijo Šepak.

"Ovim putem Zakladi čestitam prvo desetljeće aktivnog rada u nadi dobre suradnje u budućnosti. Niz godina Zaklada je aktivna u društvenom životu našega grada i na tome vam neizmjernom hvala", poručio je Zlatko Babić.


 

10. GODINA RADA

ZAKLADE SANDRA STOJIĆ

 2011. - 2021.

 

 

ZAKLADA  SANDRA STOJIĆ

Zaklada Sandra Stojić osnovana je 2011. godine i ove godine obilježava 10 godina svoga postojanja. Neprofitna je organizacija civilnog društva koja se bori za prava i skrb o onima koji boluju od neizlječivih bolesti i onih koji su na kraju svojeg životnog puta. Prva je organizacija koja promiče potrebu i važnost palijativne skrbi u obitelji, osigurava sredstva za razvoj palijativne skrbi usmjerene potrebama u obitelji u Republici Hrvatskoj. Osim toga razvija i potiče širenje filantropije i zakladništva, zagovara ljudska prava, promiče društvenu solidarnost i socijalnu isključenost. Također radi na promicanju zdravlja i prevenciji bolesti i ovisnosti. Provodi savjetovanje i daje psihosocijalnu podršku palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima, potiče razvoj i širenje volonterstva te izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Iako je osnovana kao privatna, zaklada sada djeluje za opće dobro i najvažniji cilj je podizanje kvalitete  života građana.

STALAN RAD ZAKLADE

 • Savjetovalište za palijativnu skrb:

  Edukacija i savjetovanje oboljelih i obitelji u uredu, telefonski i u palijativnim kućnim posjetima

 • Podrška teško oboljelima i članovima njihovih obitelji u njihovom domu
 • Podrška pri žalovanju
 • Posudionica ortopedskih pomagala
 • Prikupljanje donacija za rad jer su sve usluge korisnicima bez naknade
 • Organizacija volontera u palijativnoj skrbi :

  Koordinacija volontera, edukacija volontera, sklapanje volonterskih ugovora, vođenje volonterskih sati, organizacija volonterskih aktivnosti, ažuriranje i vođenje baze podataka volontera , rad prema Zakonu o volontiranju

 • Praćenje natječaja EU fondova i ostalih
 • Priprema i prijave projekata i programa
 • Provedba europskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih projekata
 • Stalna aktivnost na društvenim mrežama

 

PROJEKTI I PROGRAMI

LOKALNI, REGIONALNI I NACIONALNI PROJEKTI

EUROPSKI PROJEKTI (ESF)

Kroz ovih deset godina zaklada je provodila brojne projekte na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini kao nositelj ili kao partner drugim organizacijama civilnog društva. U svom radu ima stalnu financijsku potporu Grada Kutine radi specifičnosti područja u kojem djeluje.

Postizanjem prvih kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata zaklada se aktivno uključila u povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Do sada je bila nositelj projekata 'Korak po korak do održivog razvoja Kutine' vrijednosti 197.903,45 kn, 'Žene su snaga zajednice' u vrijednosti 3.911.130,30 kn, projekta 'Biram zdravlje'  vrijednosti 498.415,89 kn, a trenutno provodi projekt 'Žene su snaga zajednice –faza II' u vrijednosti 2.784.000,00 kuna. 

Od ove godine službena je članica Mreže volonterskih centara Hrvatske s programom  Volonterskog centra Zaklada Sandra Stojić Kutina, za područje koje pokriva Lokalna akcijska grupa Moslavina.

 

SURADNJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Od samog početka svog rada Zaklada surađuje s organizacijama civilnog društva u našoj lokalnoj zajednici, svim kutinskim školama, Učeničkim domom, Pučkim otvorenim učilištem, Knjižnicom i čitaonicom Kutina, Zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb, Razvojnom agencijom Mrav, LAG-om Moslavina, Domom zdravlja Kutina, Turističkom zajednicom, Gradom Kutina i njegovim ustanovama i mnogim drugima.

Zajedno s Knjižnicom i čitaonicom svake godine sudjeluje u literarnom natječaju 'Moja priča' na koji kutinske osnovne škole šalju literarne radove svojih učenika. Zaklada nagrađuje najbolje uratke na temu rastanka u dvije kategorije učenika.

 

AKTIVNOSTI UZ NACIONALNE AKCIJE I NACIONALNE I MEĐUNARODNE DANE

Tijekom svih ovih godina aktivno sudjlujemo u obilježavanju Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, Međunarodnog dana volontera, Tjedna filantropije, akcije Hrvatska volontira te Dana Grada Kutine. Sudjelujemo i na ostalim događanjima koja organizira Grad Kutina ili SMŽ.

 

STRUČNI SKUPOVI  (savjetovanja,  konferencije, simpoziji)

Svoj rad i njegove rezultate prezentirali smo na raznim konferencijama, simpozijima i savjetovanjima iz područja zdravstva, posebno palijativne skrbi i socijalne skrbi.

 OSTALE AKTIVNOSTI

Od osnivanja zaklada aktivno radi s volonterima. Od 2021. godine unutar zaklade djeluje Lokalni Volonterski centar Zaklada Sandra Stojić Kutina za područje koje obuhvaća LAG Moslavina i time je postala članica Mreže volonterskih centara Hrvatske.

Osim toga zaklada je članica Foruma zaklada ZaDobroBIT, Hrvatskog palijativnog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskog društva European Assosiation Palliative Care i LAG-a Moslavina gdje aktivno djeluje.

Do 2020. Godine zaklada je imala  predstavnika u Savjetu za razvoj civilnog društva Vlade RH iz područja zdravstva i kvalitete života te sudjelovala u izradi i donošenju novog Zakona o zakladama, Zakona o humanitarnoj pomoći i Zakona o volonterstvu.

 

PANDEMIJA KORONA VIRUSA

Pandemija korona virusa zatekla nas je u provedbi EU projekta 'Žene su snaga zajednice' i 'Biram zdravlje'.  Iako u velikoj neizvjesnosti i nepoznatoj  situaciji s kojom smo se svi susreli, Zaklada se stavila na raspolaganje Stožeru civilne zaštite Grada Kutine.  Iskoristili smo svoje kapacitete i zaposlenice, kojih je tada bilo 24, bile na usluzi svim građanima, a ne samo onima koji su bili korisnici unutar projekta. Obavili smo obaveznu edukaciju o radu na siguran način u uvjetima pandemije i bili smo na raspolaganju građanima starije životne dobi i bolesnima  na pozive o dostvi potrebnih stvari (namirnice, lijekovi), obzirom da su oni u tom trenutku bili najrizičnija skupina. Putem društvenih mreža aktualno smo informirali građane kako se treba ponašati i štititi i koji su rizici.

 

EDUKACIJE

Od prvog dana svog rada aktivno smo ulagali u edukacije svojih radnika. Promjenom situacije u hrvatskom gospodarstvu i slabe tradicije doniranja, najviše smo ulagali u edukacije o pripremi i provedbi EU projekata. Iako sada ima četiri osobe s edukacijama o pripremi i provedbi EU projekata, kontinuirano i dalje radimo na podizanju kapaciteta kako bi mogli što bolje ostvarivati svoju misiju i postizati zadane ciljeve, a sve na dobrobit građana Kutine i cijele RH. Kroz projekte koje provodimo educiramo i članove ostalih organizacija civilnog društva iz raznih područja. U pripremi projekata pomažemo i drugim organizacijama civilnog društva, a u kutinskim školama educiramo učenike o filantropiji, zakladništvu, radu za opće dobro,  volontiranju i dr. U tome smo posebno zadovoljni suradnjom sa Srednjom školom Tina Ujevića i Srednjom Tehničkom školom.

 

ZAPOŠLJAVANJE

Trenutno je u zakladi zaposleno 33 osobe te 39 volontera jer je i sama zaklada organizator volontiranja u palijativnoj skrbi.  U suradnji s HZZ –om kroz Javne radove bilo je zaposleno još 6 osoba.

           

JAVNI MEDIJI

            Rad zaklade je javan i transparentan. Prisutni smo na društvenim mrežama kroz službene Internet stranice Zaklada Sandra Stojić i Volonterski centar Zaklada Sandra Stojić Kutina, facebook stranice Zaklada Sandra Stojić i Volonterski centar Zaklada Sandra Stojić Kutina, facebook grupe Prijatelji Zaklade Sandra Stojić te You tube kanalu Zaklada Sandra Stojić gdje možete pratiti sve što radimo, možete komentirati, postavljati pitanja i davati prijedloge.

Suradnici smo s Radio Moslavinom Kutina, Radio Quirinusom, Katoličkim radiom i Mrežom TV. Na Radio Maslavina imamo svoju emisiju pod nazivom 'Civilno društvo' gdje obrađujemo teme interesantne upravo za civilno društvo. 

 
15.10.2021. - DruštvoBroj čitanja: 725 ... Autor: Žaklina ...