GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obilježena 30. obljetnica osnutka SJP “RIS” Kutina


U Kutini je obilježena 30. godišnjica osnutka specijalne jedinice policije „RIS“ Kutina. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na kutinskom groblju, a nastavljeno je predstavljanjem rada udruge. Kako je istaknuo Davor Šoštarić, tajnik SJP „RIS“ Kutina, riječ je o drugom dijelu obilježbe ove godišnjice.


Naime, jedinica je osnovana 15. ožujka 1991. te je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama otvorena prigodna izložba u Galeriji Muzeja Moslavine, a sada je prigodno uzvanicima predstavljen i ratni put postrojbe. „Kroz našu postrojbu prošlo je 525 pripadnika tijekom Domovinskog rata, poginulih je 8, ranjenih i oboljelih stotinjak. Osim istočnoslavonskog, na svim ratištima i bojištima u Republici Hrvatskoj, dakle, od Slavonskog Broda do Dubrovnika, bili smo angažirani u svim većim akcijama. Na današnji dan VRA Medački džep u kojoj smo odigrali značajnu ulogu. Za tu akciju jedinica je proglašena najboljom u MUP-u za 1993., naš pomoćnik zapovjednika Dragutin Vurnek proglašen je specijalcem godine, te mislim da smo te godine dobili i Nagradu Grada Kutine.“ – rekao je Šoštarić.Obilježbi su uz članove kutinskih RIS-ova nazočili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Sisačko-moslavačke županije, Grada Kutine te ostalih prijateljskih braniteljskih udruga.

Dinko Tandara, ravnatelje Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja te izaslanik ministra hrvatskih branitelja tom je prigodom podsjetio na važnost policije u Domovinskom ratu. „Hrvatska policija je temelj Oružanih snaga i oni su se prvi uključili i prvi su branili od Pakraca pa nadalje. Na najtežim bojištima su bili oni. Ne umanjujem pritom Hrvatsku vojsku, ali tamo gdje je bilo najteže, gdje je trebalo probijati, gdje je bilo najtvrđe, išle su policijske postrojbe. Posebno mi je drago da sam danas ovdje i da mogu biti dio ove velike proslave.“Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić čestitavši RIS-ovima obljetnicu i zahvalivši im na aktivnom radu i novim projektima koje provode, istaknuo je veliku žrtvu koju je županija dala pri stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske. „Sisačko-moslavačka županija je prošla tešku kalvariju u obrani naše Domovine, a veliku ulogu u Domovinskom ratu su imali pripadnici SJP „RIS“ Kutina. Prošli su mnogobrojna ratišta, uvijek su odisali maksimalnim profesionalizmom te su zadaće obavljali profesionalno i kvalitetno.“U ime Grada Kutine okupljene je pozdravila te čestitala jubilej zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić: „Specijalne jedinice policije uvelike su doprinijele obrani Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. SJP „RIS“ Kutina, njezin ratni put, njezini pripadnici, hvalevrijedan su primjer predanog domoljublja i odgovornog profesionalizma.“Dodajmo, kako uz obilježavanje važnih datuma, kojih je tijekom godine 30-ak, kutinski RIS-ovi provode brojne projekte, pokrenuli su klub mladih te ronilački klub zbog čega možemo zaključiti kako je riječ o najaktivnijoj gradskoj udruzi branitelja, ali i jednoj od najaktivnijih udruga općenito.

 

Izvor: www.radiomoslavina.hr

 

 10.9.2021. - DruštvoBroj čitanja: 914 ... Autor: Ana Marija ...