GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Kutinskim poduzetnicima dodijeljeno preko 200.000 kn za poticanje novih zapošljavanja


Danas, 30. srpnja 2021. godine u prostoru PUNK-a, Hrvatskih branitelja 2, Kutina, Grad Kutina potpisao je Sporazume o uvjetima korištenja sredstava iz Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2021. godini na području Grada Kutine s 23 poduzetnika.

“Mjera novog zapošljavanja u Gradu Kutini provodi se već 10 godina i iz godine u godinu pokazuje veliku opravdanost jer se bilježi povećanje novog zapošljavanja na području Kutine. Sama mjera utječe na broj smanjenja broja nezaposlenih, tako da je prošle godine bilo 54 novozaposlenih kroz ovu mjeru. Mjera se odnosi na poduzetnike i obrtnike koji zapošljavaju i samozapošljavanju i nudi sredstva od 5.000,00 – 10.000,00 kuna po jednoj osobi ovisno o stručnoj spremi i ugovoru. Za mlađe od 30 godina mjera je uvećana za 50%, dok se za nezaposlene koji se zapošljavaju u poslovnim zonama potpora povećava za 100%“, cca 20.000,00 kuna, objasnio je Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

U prvom krugu pristiglo je 23 zahtjeva i svi kandidati su ispunjavali uvjete i Grad Kutina će u tu svrhu isplatiti 204.500,00 kuna. Od tih zahtjeva 8 je za zapošljavanje, 14 za samozapošljavanje i jedna za dodatno obrazovanje. Od svih kandidata 5 ih je mlađe od 30 godina pri čemu se potpora povećava za 50%.

„Uz ovu mjeru kroz proračun grada Kutine je osigurao 400.000,00 kn. S obzirom da mjera traje do 31. listopada mi vjerujemo da ćemo do konca isteka roka sva sredstva iskoristiti i vjerujemo da će biti i više zahtjeva, za što ćemo, ako bude potrebno, osigurati dodatna sredstva.  Grad uz ovu mjeru provodi još dvije mjere za poduzetnike i obrtnike, ulaganje u opremu i turističku infrastrukturu koje traju do 1. listopada te se pozivaju svi koji se nisu prijavili da iskoriste ovu potporu”, ističe pročelnik Hrvoje Krmelić.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je ovo samo jedna od mjera kojima Grad Kutina pomaže gospodarstvu naglašavajući kako kroz navedene direktne mjere Grad osigurava oko 1,3 mln kn godišnje. Tu su i druge mjere kao što su sufinanciranje rada RA MRAV i promidžbe gospodarstva što je na razini oko 1.25 mln kn, tako da Grad godišnje oko 2,5 mln kn ulaže kroz nekoliko aktivnosti u razvoj gospodarstva.

„Ulažemo i u opremanje poslovnih zona komunalnom infrastrukturom kako bi privukli što više investitora i to ne mislim samo velikih investitora nego i malih poduzetnika koji žele proširiti svoju djelatnost“.

Babić dodaje kako Grad sa Sisačko moslavačko županijom pomaže i u sufinanciranju kamata kredita. Ističe i važnost poslovnih zona kao i ILZ gdje se nude brojne pogodnosti povoljne kupnje zemljišta i komunalnih olakšica s ciljem jačanja gospodarstva, koje su potencijal i za manje poduzetnike koji žele proširiti svoju već postojeću djelatnost.  

Pri tome važnu ulogu ima Poduzetnički inkubator Kutina koji je na raspolaganju za sve savjete i ideje poduzetnika oko financiranja sredstvima EU. „Svaka poduzetnička inicijativa nama je važna. To pokazujemo i kroz ove mjere. One nisu velike, ali su znak dobre namjere i početak dobre suradnje. Upravni odjel za gospodarstvo i Grad Kutine tu su da pomognu svakom poduzetniku u daljnjem razvoju i naša vrata su vam otvorena“, zaključio je gradonačelnik Zlatko Babić. 

Među potpisnicima sporazuma je i Matija Pastuović iz tvrtke EKMA – obrta za prikupljanje neopasnog otpada koji je rekao kako će mu dodijeljena sredstva biti značajna u zapošljavanju, te je tom prilikom zahvalio Gradu Kutini na potpori svima onima koji se odluče ući u poduzetničke vode.

 

 30.7.2021. - DruštvoBroj čitanja: 934 ... Autor: Ana Marija ...