GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

u Kutini

Certifikat S njive na stol dobilo 36 poljoprivrednih proizvođača s Kutinske tržnice


 

Gradonačelnik Zlatko Babić u srijedu, 26. svibnja, direktorica Gradske tržnice Sisak i predstavnica Udruge hrvatskih tržnica Danka Koštić uručili su poljoprivrednim proizvođačima koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici u Kutini certifikat S njive na stol. Osim njih, dodjeli su prisustvovali i Krešimir Lenić, direktor KSK, djelatnici Tržnice Sisak te djelatnici KSK. Spomenute certifikate je u 2021. godini dobilo njih čak 36 . Udruga hrvatskih tržnica dodijelila je  certifikat Seljačke tržnice Gradskoj tržnici Kutina koja je tako nositelj certifikacije u suradnji s Gradom Kutinom.„Tržnica Kutina već devetu godinu za redom dodjeljuje certifikate S njive na stol te mi je drago što imamo naše domaće proizvođače, znamo od koga i što kupujemo te se nadam kako će svi koji dođu na Kutinsku tržnicu prepoznati naše poljoprivrednike“, rekao je Krešimir Lenić, direktor KSK.

 

Osim po certifikatu S njive na stol koji je iskazan uz štand svakog poljoprivrednika, ovom prigodom svi kojima su uručeni certifikati dobili su pregaču i majicu s vizualnom oznakom certifikata kako bi svi kupci mogli prepoznati certificirane poljoprivredne proizvođače.

 

Članstvo u ovoj Udruzi omogućava svim proizvođačima hrane da certificiraju svoje proizvode i pritom dobiju certifikat „Proizvod hrvatskog seljaka“ čija je svrha olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima, uz jamstvo podrijetla proizvoda te na taj način poticati zaštitu i promociju domaće proizvodnje.

 

„Općenito što se tiče SMŽ i Kutine dobro stojimo s certifikatom, velik dio naših poljoprivrednika proizvodi hranu u svojoj blizini te prodaje vlastite proizvode. Naročito u doba korone uvidjeli smo značaj naših domaćih proizvoda te mi je drago što i ove godine nastavljamo s dodjelom certifikata“ rekla je Danka Koštić.

 

Marija Tomić bavi se uzgojem cvijeća te je istaknula kako je najvažnije povjerenje koje ima sa svojim kupcima te oni prepoznaju da je njeno cvijeće uzgojeno na području Kutine. „Kupci prepoznaju naš rad i trud, iako imamo OPG već 24 godine, ove godine smo prvi put se javili za certifikat te se nadam kako će i to doprinijeti boljem odnosu s našim kupcima“ rekla je gđa. Tomić.

 

Marijo Rajković rekao je kako već 9 godina za redom dobiva certifikat te mu zaista znače pogodnosti koje nudi Grad Kutina u vezi zakupa prodajnog mjesta.

 

 

„Grad Kutina kroz Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju osigurao je bespovratna financijska sredstva u iznosu od 50 % za zakup prodajnog mjesta svakom certificiranom proizvođaču s područja Grada Kutine. Pored ostaloga, Grad Kutina je u posljednje četiri godine izdvojio skoro 5 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede. Razvojna agencija Mrav pomaže poljoprivrednicima pri apliciranju na EU projekte, kao i LAG Moslavina te zajedničkim naporima nastoje pomagati rad poljoprivrednika te istaknuti važnost domaće proizvodnje hrane i ostalog“ rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

 26.5.2021. - DruštvoBroj čitanja: 827 ... Autor: Žaklina ...