GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Novi poduzetnici u PUNK-u: „TEEM automatizacija“ d.o.o. i „BIM sustavi“


Ovih dana u prostor PUNK-a u Kutini uselili su i dvojica novih poduzetnika, Josip Erdelj, vlasnik „TEEM automatizacija“ d.o.o. te Ivan Kvesić, vlasnik „BIM sustavi“. Tim povodom gradonačelnik Zlatko Babić u društvu s pročelnika UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoja Krmelića i direktora Razvoje agencije Mrav Tomislava Kojundžića je obišao  spomenute poduzetnike, porazgovarao s njima te im zaželio uspjeh u njihovom daljnjem poslovnom putu.

Podsjećamo, Poduzetnički inkubator u Kutini napravljen je u zgradi bivšeg komiteta koja je bila u izuzetno lošem stanju. Uloženo je 8,5 mln kuna u rekonstrukciju zgrade te su stvoreni uvjeti za mlade poduzetnike kako bi mogli započeti svoje poslovne aktivnosti.

 

„Trenutno u zgradi u sklopu Poduzetničkog inkubatora radi 29 privatnih tvrtki od kojih su neke više, a neke manje aktivne. Zajedničko im je to što koriste ovaj prostor i sve usluge koje pruža Poduzetnički inkubator. Namjera nam je razvijati i nadalje sustav pomoći poduzetništvu, posebno mladim poduzetnicima. Renovirat ćemo i prvi kat ove zgrade gdje su sada političke stranke za koji je pripremljeno projektno rješenje do razine glavnog projekta. Procjenjuje se da će to ulaganje iznositi oko 3 mln kuna, a cilj je izgraditi dodatni prostor za mlade, prebaciti Centar izvrsnosti u ovaj prostor i proširiti mogućnosti za dolazak novih poduzetnika jer je interes za korištenje Poduzetničkog inkubatora prilično velik“ rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

 

Poduzetnički inkubator Kutina prostire se na oko 500 kvadratnih metara poslovnog prostora.

„U njemu imamo tri lokal obrta, pet ureda, co-working prostora, konferenciju za sastanke te dvoranu za sastanke. Sada s radošću možemo reći da smo dobili dva nova poduzetnika čiji su obrti mlađi od 3 godine te ulaze u naš indikator povoljnosti što se tiče radionica i start-up firmi. Poduzetnici su vrlo zainteresirani zato što im možemo kao razvojna agencija pružiti usluge akceleratora, motivirati ih putem radionica, nudi im se korištenje ostalih usluga, konferencija, radionica i in-house treninga te individualnog savjetovanja o znanju EU fondova. Popunjenost kapaciteta Poduzetničkog inkubatora za sad je 100%. Ako netko od poduzetnika odlazi, nastojimo da se taj prostor popuni. Svaki poduzetnik koji ulazi u inkubator dobit će IT opremu, radni stol, odnosno radnu jedinicu“ dodao je direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić.

 

Oba poduzetnika otisnula se u samostalne poduzetničke vode krajem 2020. godine, a 2021. godinu započinju poslovanjem u sklopu PUNK-a.

 „Po struci sam inženjer strojarstva te se moj obrt „BIM sustavi“ bavi konzultantskim uslugama u graditeljstvu, odnosno implementacijom BIM tehnologije za projektantske urede u graditeljstvu. Radi povoljne cijene i opreme odlučio sam  koristiti prostor u PUNK-u.  BIM tehnologija više nije nova u Europi i svijetu, to je tehnologija koja se koristi pri izradi novih zgrada te smjernice Europske unije u graditeljstvu nalažu da svi projekti javne nabave koriste BIM tehnologiju. Neke države Europske unije već su u obavezi koristiti ovu tehnologiju tako da će to uskoro biti slučaj i u Hrvatskoj“  rekao je Ivan Kvesić, vlasnik „BIM sustavi“.

 

 „10 do 15 godina bavio sam se industrijskom automatizacijom te sam se odlučio baviti kućnom automatizacijom i raditi na pametnim kućama te spajati znanja iz industrijske automatizacije s pametnim kućama. Poduzetnički inkubator pokazao se kao dobra prilika, kao prvo, povoljan je najam, kao drugo daju nam u tom prostoru opremu, a što je meni bilo najinteresantnije je to što čak možemo koristiti i dvoranu za prezentacije. Znači, kad se skupi neka kritična masa ljudi koji su zainteresirani za pametne kuće, možemo održati neku prezentaciju, jednom, dvaput godišnje i približiti ljudima te sisteme. To nije toliko skupo ni komplicirano, već naprotiv, prilično zanimljivo“ zaključio je Josip Erdelj iz „TEEM automatizacija“ d.o.o. 12.1.2021. - GospodarstvoBroj čitanja: 525 ... Autor: Žaklina ...