GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju – 17.11.


„Na Gradskom trgu dr. Franje Tuđmana je upriličeno obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju – 17.11. čime smo se uključili i u nacionalno obilježavanje ovog dana te pokazali da i Kutina svoje palčiće ima. U cijeloj borbi koja ta mala „čuda“ proživljavaju, izuzetno su bitni borci majke i očevi koji beuzvjetno daju sebe i svoju pozitivnu energiju. Roditelji smiju i trebaju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi. U znak podrške i povećanja svjesnosti, baloni simbolične ljubičaste boje pušteni su u zrak, a i Trg dr. Franje Tuđmana u Kutini je bio obasjan ljubičastim svjetlom. Za razliku od prošlih godina, ove nismo željeli inicirati okupljanje ljudi zbog cjelokupne situacije, ali nagodinu neka nas bude u što većem broju“ rekao je  Vjekoslav Hanjilec, predsjednik Udruge za podršku i razvoj „Čaroban put“ Kutina.

 

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s partnerima. Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) je paneuropska organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanja podrške njihovim obiteljima. U većini zemalja broj prijevremenih poroda raste i godišnje se prijevremeno rodi oko 15 milijuna djece, a 1,1 milijun prijevremeno rođene djece umre.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi odnosno oko 6 % živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Od navedenog ukupnog broja ih 60 – 80 umre u prvom tjednu života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti.

Obilježavanje je provedeno uz organizaciju Udruge za podršku i razvoj „Čaroban put“ Kutina te suradnju Grada Kutine i Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo, ispred kojeg je sudjelovala gđa Renata Vlahek.

 

 

 

Foto: Antun Hanjilec19.11.2020. - DruštvoBroj čitanja: 247 ... Autor: Žaklina ...