GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Potpisan Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje novih zapošljavanja


7. kolovoza 2020. godine u prostoru PUNK-a, Hrvatskih branitelja 2, Kutina, Grad Kutina potpisao je Sporazume o uvjetima korištenja sredstava iz Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini na području Grada Kutine.

Kako bi se izravno utjecalo na razvoj poduzetništva i obrta, odnosno povećao broj zaposlenih na području Grada Kutine u poduzetništvu i obrtu, te u dijelu društvenih i uslužnih djelatnosti/zanimanja, Grad Kutina dodjeljuje bespovratna sredstva za poticanje novog zapošljavanja i dodatnog usavršavanja/dodatnog obrazovanja za određena zanimanja, kao i kod poslodavaca koji imaju potrebu zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

Na potpisivanju Sporazuma uz gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića i Hrvoja Krmelića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj  prisustvovao je i predsjednik Odbora za gospodarstvo Dalibor Weiser koji poručuje: “Sretan sam i zahvalan Gradu Kutini što je prepoznao obrtnike gospodarstva kao bitnu granu za razvoj ovoga grada.“

„Unatoč smanjenim prihodima u proračunu zbog situacije s epidemijom COVID-19, u Gradu Kutini smo odlučili zadržati naše programe koji se odnose na poticanje gospodarstva. Bez obzira na to što su nam smanjeni prihodi, sva sredstva kojima raspolažemo usmjerit ćemo na poticanje gospodarstva.

U prvom krugu za dodjelu bespovratnih sredstava za predmetnu mjeru zaprimljeno je ukupno 26 zahtjeva (3 ne ispunjavaju uvjete) za korištenje subvencije po navedenom Programu, od kojih je za novo zapošljavanje 11 osoba, samozapošljavanje 11 osoba, te dodatno obrazovanje 2 osobe.  Ukupan broj zaposlenih/novozaposlenih osoba je 22, od kojih je 14 osoba mlađe od 29 godina, čime se dodijeljena potpora od Grada uvećava za 50%.

Izuzetno mi je drago što naši sugrađani imaju poslovne ideje širokog spektra zanimanja te što sa svojim poslovnim aktivnostima započinju upravo u našoj Kutini. Grad Kutina će i dalje biti na raspolaganju za pomoć poduzetnicima u njihovim novim poslovnim koracima  te im u ime Grada Kutine i u svoje osobno ime želim svu sreću i  puno uspjeha u daljnjem radu“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Jedan od korisnika mjere je mladi poduzetnik Lovro Šlabek koji se prijavio na mjeru zapošljavanja i samozapošljavanja za što je dobio 15.000,00 kuna za novozapošljavanje te isto toliko za samozapošljavanje. Riječ je o geodetskoj tvrtki Geoperfect d.o.o. koja provodi poslove etažiranja, mjerenja i ostale geodetske poslove. Kao razlog novog zapošljavanja ističe planiranje proširenja poslovanja na baze podataka.

„Proračunom je osigurano 100.000,00 kuna za ovu mjeru, međutim, sredstva će se isplatiti svim podnositeljima zahtjeva koji ispunjavaju uvjete, na način da će se iskoristiti sredstva koja su bila predviđena za mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima pogođenim negativnim učincima epidemije COVID-19, a koja nisu u potpunosti iskorištena. U ovom krugu bit će podijeljeno 229.800,00 kuna.

Uz spomenutu mjeru koja traje do 31. listopada, Grad Kutina na snazi ima još dvije mjere. Jedna od mjera je ulaganje u opremu i za adaptaciju poslovnog prostora te za ulaganje u turističku infrastrukturu koja je otvorena do 1. listopada. Potpore za spomenutu mjeru kreću se u iznosima do 50% prihvatljivih troškova maksimalno 10.000,00 kuna. Ukoliko je osoba mlađa od 29 godina, potpora se povećava za 50%.

Jedna od mjera je i pomoć poduzetnicima i obrtnicima pogođenim negativnim učincima epidemije COVID-19 za koju pristiglo 245 zahtjeva te isplaćeno milijun i 350 tisuća kuna. Uz ove potpore kojima Grad Kutina daje direktno, Grad Kutina ulaže financijska sredstva i u potporne institucije kroz Poduzetnički inkubator Kutina i Razvojnu agenciju Mrav koja stoji na usluzi svim građanima, ukoliko za to postoji mogućnost, za povlačenje sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

Također, Grad Kutina ulaže i u komunalnu infrastrukturu za stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja u poslovnim zonama u kojima je moguće kupiti zemljište za 25 kn/m2. Uz spomenuto, povlastica je i to što Grad Kutina daje oslobađanje od komunalnih doprinosa i komunalne naknade ako vlastiti posao pokrenete u našoj poslovnoj zoni.“, istaknuo je Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Jedna od poduzetnica koja se prijavila za mjeru samozapošljavanja za osobe mlađe od 29 godina je i Elena Vučinovec, vlasnica obrta za dizajn i savjetovanje DAS MONO koja se u svom dizajnersko arhitektonskom studiju bavi izradom nacrta i dizajniranja interijera.


 

 

 7.8.2020. - GospodarstvoBroj čitanja: 1743 ... Autor: Ana Marija ...