GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Grad Kutina predstavio projekt poučne staze Crkveni jarak


28. srpnja 2020. godine Grad Kutina u suradnji s Turističkom zajednicom grada Kutine predstavio je projekt Crkveni jarak kako bi se uredila  poučna staza u regionalnom parku Moslavačka gora.

Grad Kutina zajedno s partnerima, planira intenzivniji turistički razvoj Regionalnog parka Moslavačka gora, no da bi ta ponuda dobila respektabilan udjel u ukupnom razvoju grada potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu i to većim dijelom iz fondova EU.

Projektni tim, kojeg vodi Turistička zajednica grada Kutine, a čine ga suradnici iz područja turizma, geologije, arheologije, biologije, zaštite prirode, šumarstva, te predstavnici relevantnih ustanova poput Razvojne agencije MRAV i udruga, predložio je nekoliko turističkih atrakcija na Moslavačkoj gori za koje je potrebno napraviti projektnu dokumentaciju, a neki su već u izradi. Jedan od takvih projekata je i Poučna staza „Crkveni jarak“, za što se trenutno izrađuje projektna dokumentacija.

„Poučna staza „Crkveni jarak“ planira se dijelom na trasi postojećeg šumskog puta (planinarske staze), kako bi se njegovim uređenjem potaknulo korištenje, te se dodatno naglasile edukativne, rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma čineći ih dostupnijima lokalnom stanovništvu. Poučna staza će se opremiti signalizacijom (putokazima) i poučnim infopanelima koji će utjecati na podizanje svijesti o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti“ istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Kutine gđa. Ivana Grdić. 

„Ova prekrasna šumska staza koja ima ekstremnu i laganiju rutu, prolazi uz potok, mali slap, do arheološkog lokaliteta „Bela crkva“, atraktivnog vidikovca Vis, pa sve do najvišeg vrha Humke“ objasnila je Ines Mravunac, mag.ing.arch.

Projekt se prijavljuje na natječaj za provedbu Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ - provedba tipa operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

Projekti razvoja Moslavačke gore zahtjevni su u financijskom i operativnom smislu, te uključuju brojne programe i aktivnosti. Projekt poučne staze „Crkveni jarak“ prvi je u nizu projekata u sklopu inicijative turističkog razvoja Regionalnog parka Moslavačka gora.

„Blizina gradu, bogatstvo flore i faune, te očuvanost prirode veliki su potencijali Moslavačke gore koje moramo bolje iskoristiti. Zato ćemo okupljati sve koji mogu tome pridonijeti, koordinirat ćemo aktivnosti i približiti sve to našim građanima i posjetiteljima“ rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

 

Idejni prikaz odmarališta:

 

Idejni prikaz vidikovca Vis:

 

Idejni prikaz info panela:

 

Idejni prikaz info panela:
Idejni prikaz info panela:


29.7.2020. - GospodarstvoBroj čitanja: 911 ... Autor: Ana Marija ...