GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obilježavanje dana Gastroschisis Awardness Day u Kutini


Dana 30. srpnja 2020. obilježava se Dan svjesnosti o gastroshizi diljem svijeta (Gastroschisis Awardness Day).

Brojni hrvatski gradovi uključili su se u ovu inicijativu, a među njima je i Grad Kutina  u vidu osvjetljenja zgrade gradske uprave zelenom bojom u noći 30. srpnja 2020. godine.

 

Kod beba rođenih s gastroshizom, prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize. Avery's Angels Gastroschisis Foundation osnovala je Meghan Rauen u rujnu 2009. u SAD-u, u spomen na svoga sina Averyja. Nakon vrlo kratkog života Avery je nenadano, uslijed razvijanja komplikacija zbog gastroshize, preminuo 30. srpnja 2008. godine. Za međunarodni dan gastroshize (Gastroschisis Awareness Day), odabran je upravo taj datum, a održava se svake godine od 30. srpnja 2010.

 

Od svojih početaka do danas, organizacija Avery's Angels je izrasla u veliku organizaciju koja okuplja ljude i djecu rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike. Fokus organizacije usmjeren je na pružanje moralne podrške obiteljima pogođenim gastroshizom, pružanje informacija te istraživanje i podizanje svijesti o ovom stanju.

 

U 10-ak godina postojanja, podršku je primilo 17 000 obitelji. Avery's Angels danas broji preko 200 volontera diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja. Svi volonteri i predstavnici svojih zemalja su roditelji djece rođene s gastroshizom ili liječnici, a cijeli tim se kontinuirano usavršava kroz dodatne edukacije i treninge, sa svrhom postizanja čim kvalitetnijeg pristupa i komunikacije obiteljima s kojima rade.

 

Od 2019. godine, Avery's Angels djeluje i u Hrvatskoj preko majke djeteta rođenog s gastroshizom u Varaždinu 2014. godine, a ove godine će se po prvi puta Gastroschisis Awareness Day održati i u Hrvatskoj u obliku osvjetljavanja države zelenom bojom 30. srpnja, tako da će gradovi u znak podrške osvijetliti neke svoje znamenitosti.

 27.7.2020. - DruštvoBroj čitanja: 314 ... Autor: Žaklina ...