GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obljetnica osnivanja 56. samostalne bojne HV Kutina


Dan osnivanja 56. samostalne bojne HV Kutina u parku koji nosi ime slavne kutinske postrojbe obilježili su bivši pripadnici bojne, predstavnici grada, članovi braniteljskih udruga, kandidati na izborima i građani.

O osnivanju postrojbe 28. lipnja 1991. govorio je Zdenko Vugrinović, zapovjednik I. satnije i zapovjednik akcije oslobađanja Bujavici, prve oslobodilačke akcije HV u Domovinskom ratu u kojoj je 14. listopada 1991. oslobođeno i prvo okupirano mjesto u Hrvatskoj.

"1990ih godina Hrvatska se branila i Kutina je među prvima pokazala ljubav prema gradu i domovini. 28. lipnja 1991. postrojila se 56. samostalna kutinska bojna pod zapovjedništvom Zvonimira Gregurića. Naša braća, očevi, supružnici, sestre, prijatelji i susjedi krenuli su na put obrane svih nas i na tome smo im beskrajno zahvalni. U spomen na njihova djela i žrtvu koju su podnijeli, obilježili smo danas dan 56. bojne i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast svim braniteljima Republike Hrvatske.

Osim predstavnika obitelji branitelja, samih branitelja, predstavnika policije, predstavnika političkih stranaka s područja Grada Kutine i predstavnika Grada Kutine, zamjenika gradonačelnika Damira Markuša, zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Ivice Glibe, obilježavanju Dana 56. bojne pridružio se i dr. Miro Kovač koji se nalazi na 14. mjestu liste Hrvatske demokratske zajednice, liste broj 13 u 6. izbornoj jedinici" rekao je gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.

 

Izvor: radiomoslavina.hr 

 

 

 

 

 

 

 

 

 29.6.2020. - DruštvoBroj čitanja: 666 ... Autor: Žaklina ...