GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Književni susret sa Silvijom Šesto


Knjižnica i čitaonica Kutina u sklopu Malog ljetnog festivalčića ugostila je spisateljicu za djecu Silviju Šesto. Poznata književnica nije prvi puta u Kutini, a njezine knjige jedne su od najposuđivanijih od literature za djecu.

 Iako je Mali ljetni festivalčić održan uglavnom u dvorištu Knjižnice, susret s književnicom održan je zbog kiše u prostoru Knjižnice. U susretu su uživali prvašići OŠ Vladimira Vidrića koji su imali prilike postavljati pitanja autorici. Druženje i zabava nastavljena je i u poslijepodnevnom programu na otvorenom gdje su se održavale dvodnevne aktivnosti za djecu.


Silvija Šesto rođena je 9.11.1962. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i književnost, studirala ruski, te je profesionalna trenerica.  Objavila je prozu (Dani plavih djevica, Omčoglavci, Ester i bageri) i poeziju (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače, Prvo izdanje pjesama iz Froplandije, Uličarke iz ormara) . Izvedeno joj je petnaest radio drama. U kazalištu su izvedena djela (Zelenkapica, Ping-pong, Bum Tomica, Vanda, Debela, Ružičasta sanjarica, Duboko more ili kako smo sve pobroćkali. Deveta ovčica). Za djecu i mlade objavila je romane VANDA, DEBELA, TKO JE UBIO PAŠTETICU, ZEZOMLJANI, DJEVAC, PA TO JE LJUBAV, LEON NAPOLEON, zbirku priča RUŽIČASTA SANJARICA, TINUNINU (nagrada „Grigor Vitez“), igrokaze PRIČALICA X, bajke JUČERDANASPUTRA, te serijal priča BUM TOMICA 1, 2, 3 i 4 i slikovnice DEVETA OVČICA i PALAC SIM I PALAC TAM.  Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru. Roman DEBELA zadobio je nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ i stavljen je na Časnu listu IBBY-a. Za “Bum Tomicu” dobila je “Malog Marulića” za tekst, a 2010. i “Malog Marulića” za tekst drame za djecu “Duboko more ili kako smo sve pobroćkali”. 2011. „Malim Marulićem“ nagrađen joj je i tekst „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“.

 

Izvor: radiomoslavina.hr18.6.2020. - DruštvoBroj čitanja: 1264 ... Autor: Žaklina ...