GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predao ključeve Reciklažnog dvorišta Eko Moslavini


3. lipnja 2020. godine Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predao ključeve  Reciklažnog dvorišta direktorici Eko Moslavine kao odgovornoj pravnoj osobi koja će njime upravljati.

 

Reciklažno dvorište je još jedan projekt koji je uspješno priveden kraju. U Radićevoj ulici uz deponij realiziran je projekt Reciklažnog dvorišta vrijedan 3,8 milijuna kuna od čega je 2,8 milijuna kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda, 300.000 kn iz sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te 700.000 kn iz sredstava Grada Kutine.

 

Izgradnja Reciklažnog dvorišta je prvi korak k povećanju postotka izdvajanja otpada, odnosno dostizanja zahtjeva Europske komisije za više od 50% odvojenog otpada. Na 2.000,00 m2 građani mogu odlagati čak 48 vrsta korisnog otpada. Radovi su trajali nešto duže od planiranog radi promjene visine poplavnih voda Lonjskog polja, te radi navedene ugroze, visina reciklažnog dvorišta je morala biti usklađena, odnosno povišena s obzirom na nove okolnosti.

„Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta označava nastojanja za implementacijom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Kutine.  Dvorište je predviđeno za fizičke osobe, a ne pravne te će biti potrebno predočiti osobnu iskaznicu kako bi mogli odložiti otpad u reciklažno dvorište. Drago mi je da je projekt dovršen te da će građani dobiti mjesto gdje će moći odvajati toliko vrsti korisnog otpada. Ovim putem pozvala bih sve sugrađane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša, koji će se održati na Trgu dr. Franje Tuđmana u petak, 05. lipnja 2020. godine s početkom u 12.00 sati na eko akciji sadnje cvijeća i izložbai kreativnih učeničkih radova izrađenih od prethodno prikupljenog otpada i iskorištenih stvari"  rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko-Moslavine.

 

Gradonačelnik Kutine g. Babić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta i najavio nove projekte iz područja gospodarenja otpadom.

"Nadam se kako ćemo zajedno, odvajajući otpad više doprinijeti očuvanju okoliša i približiti se europskim standardima u odvajanju otpada. Osim toga, trenutno je u izradi projekt Sortirnice koja je i prije postojala ali nije bila u skladu sa zakonskim propisima, nije imala ni uporabnu ni građevinsku dozvolu te se novim projektom nadamo kvalitetnijoj izradi same sortirnice" rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.


 

 

 3.6.2020. - DruštvoBroj čitanja: 1152 ... Autor: Žaklina ...