GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Potpisan sporazum o izmjeni granica u naselju Banova Jaruga


2. lipnja 2020. godine u Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je sporazum o izmjeni granica u naselju Banova Jaruga između Grada Kutine i Općine Lipovljani.

Već dugi niz godina stanovnici Ulice LJ. Posavskog koji su trenutno u sastavu Općine Lipovljani, poznatije kao „male Piljenice“ ili Piljenički put gravitiraju ka Kutini, bilo da se radi o zdravstvu ili predškolskom, odnosno školskom obrazovnom sustavu te je danas potpisan Sporazum o izmjeni granica kako bi spomenuta ulica postala dio Grada Kutine.

Iako su geografski „male Piljenice“ bliže Kutini i gravitiraju naselju Banova Jaruga i samom Gradu Kutini, oni su do sada bili dio Općine Lipovljani. 

Stanovnici Ulice kneza Lj. Posavskog nedavno su podnijeli zahtjev prema Gradu Kutini za rješavanje problema opskrbe vodom i priključenja na vodovodnu mrežu Grada Kutine, kao i rješavanje pitanja pripojenja navedenog područja Gradu Kutini kako bi olakšali rješavanje drugih pitanja bitnih za same stanovnike spomenute ulice.

Prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj jedinice lokalne samouprave mogu sporazumno izmijeniti međusobne granice. Stanovnici „malih Piljenica“ ovim rješenjem iskazali su zadovoljstvo pošto će sve administrativne stvari od sada moći rješavati u Gradu Kutini u kojem obavljaju i niz drugih stvari, a ne kao do sada ići u Lipovljane iako su geografski bliži Kutini, odnosno Banovoj Jaruzi.

Gradsko vijeće Grada Kutine odobrilo je odluku o promjeni granica na prijedlog gradonačelnika, kao što je učinilo i Vijeće Općine Lipovljani. Ovom odlukom Općina Lipovljani dobiti će određeni prostor koji je nenaseljen dok će se Gradu Kutini pripojiti „male Piljenice“.

Na potpisivanju Sporazuma o izmjeni granica gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio se načelniku Općine Lipovljana gospodinu Nikoli Horvatu te izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o izmjeni granica: „Iznimno mi je drago što smo ostvarili ovaj pothvat koji je bio dosta zahtjevan. Kroz protekle dvije godine aktivno smo radili na rješavanju administrativnih pitanja na promjeni granica. Sama promjena granica od iznimne je važnosti za same stanovnike pošto stanovnici spomenute ulice već duži niz godina sve svoje potrebe rješavaju u Gradu Kutini. Rješavanje pitanja promjena granica, dokaz je kako primjećujemo potrebe naših građana te kako ih nastojimo riješiti u što je moguće kraćem roku unatoč poteškoćama koje nam se znaju naći na tom putu.

„Današnjim sporazumom pokazujemo da unatoč političkoj različitosti možemo naći zajednički glas kako bi pomogli malom čovjeku da vodi normalan život kakav i zaslužuje. Zahvaljujem se  gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću, gradskim vijećnicima Grada Kutine kao i vijećnicima Općine Lipovljani jer smo se već na prvom sastanku dogovorili i prihvatili ovu inicijativu mještana Piljenica  te se zahvaljujem što razumiju potrebu malog čovjeka, što je svima nama cilj i potreba i za budućnost“, rekao je načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat.

Promjena granica u Banovoj Jarugi primjer je dobre prakse međumjesne suradnje i aktivizma građana da se riješe određena pitanja od lokalnog značaja, a sve u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Ovom izmjenom će  zemljište sjeverno od pruge u Banovoj Jarugi u površini od 367 857 m2 postati dio Grada Kutine dok će zemljište južno od pruge u površini 368 268 m2 postati dio Općine Lipovljani.

Nikolina Borić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo uputila je na daljnje korake promjene granica: „Sporazum o izmjeni granica u naselju Banova Jaruga ide na provedbu u Državnu geodetsku upravu. Nakon toga je potrebno promijeniti i imenovati ulice koje dolaze u Grad Kutinu što će se definirati na Gradskom vijeću. Također, Općina Lipovljani morati će izmijeniti naziv, odnosno produžiti naziv svoje ulice na području koje pripada Općini Lipovljani. Nakon toga građani će dobiti novu ulicu, novi kućni broj i izmjene dokumenata što slijedi oko jeseni kada će se sve skupa provesti.“

 2.6.2020. - DruštvoBroj čitanja: 588 ... Autor: Ana Marija ...