GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Izvršenje proračuna za 2019. godinu predstavljeno na 30. Sjednici GV Grada Kutine


Na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine izvršenje proračuna predstavio je pročelnik za financije Ivan Crnac koji je ukratko sažeo prihode i rashode u protekloj godini.  „Ostvareni prihodi iznosili su 138.278.000,00 kn, a rashodi 126.616.000,00 kn, a višak prihoda bio je 11.662.000 kn. Kada pokrijemo manjkove iz prethodnih godina koji su bili 12.521.000,00 kn, manjak na kraju godine bio je 859.000,00 kn. Na dobar financijski rezultat utjecao je porast poreza na dohodak, uplate iz EU i ministarstava za PUNK, energetske obnove škola, te prihodi od prodaje Malog Lošinja i financijske imovine. Dobro je bilo i punjenje proračuna od poreza na dohodak. Od značajnijih rashoda tu je obnova gradske uprave i dječjeg vrtića od 6,5, mln kn, 5 mln kn uloženo je u pojačano održavanje cesta, izgrađena je staza uz Kutinicu, lift u POU,  reprogramirani su krediti i time je ušteđeno oko 300.000,00 kn na kamatama. Izgrađeno je reciklažno dvorište, nabavljena vatrogasna cisterna i 31. prosinca imali smo 12,5 mln kn na računu, od toga obaveza 2,8 mln kn, a potraživanja 8,5 mln kn“ dodao je pročelnik Crnac.Ivica Glibo iz Kluba vijećnika MOST/HSP pozdravio je izvršenje proračuna i ostvarenje projekata koji su, kako smatra, unaprijedili standard u Kutini. Za razliku od Glibe, vijećnica  Nezavisne liste Irena Vdović smatra kako su gubici pokriveni prodajom Malog Lošinja, te da u uvjetima znatno povećanih prihoda od poreza na dohodak i komunalne naknade ona ne vidi većih kapitalnih projekata, već prije davanja “svima po malo”. Na istom tragu raspravljala je i vijećnica Ana Balaško. Pročelnik Crnac je odgovorio kako su sredstva od Malog Lošinja oročena i vode se kao i sva druga sredstva u proračunu.


Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić ističe kako je projekata bilo puno, a koliko su oni kapitalni ovisno o tome u kojoj su mjeri pomogli građanima Kutine. „Nastojali smo raditi u svim mjesnim odborima i gradu na unaprjeđenju standarda, od škola, vrtića, cesta, poduzetništva, sporta“. Istaknuo je kako je zadovoljan prihodima od 138 mln kn koji su znatno veći od izvornog proračuna. „Znači uspjeli smo u imovinu ugraditi sredstva kroz investicije kao što smo i planirali. Ono što smo počeli u 2018. smo završili u 2019. i time povećali imovinu grada. Napravili smo Baraku, ulagali i u društveni život, sport, a mladim obiteljima pomogli sufinanciranjem školskog pribora. U svemu nam je pomogla i RA MRAV koja je poduzetnicima na raspolaganju“, rekao je Babić.

 Babić ističe kako je novonastala situacija dovela do usporavanja realizacije svih predizbornih obećanja, te će dio planiranog biti odgođen. „Nadam se da će naši sugrađani imati razumijevanja i neće zaboraviti što smo sve napravili. Ova gradska vlast nastavit će tim tempom i dalje i nastojati da proračun od 138 mln kn bude uobičajen i da svake godine povećamo standard života u Kutini“, kaže gradonačelnik.

Izvor: radiomoslavina.hr

20.5.2020. - PolitikaBroj čitanja: 507 ... Autor: Žaklina ...

RSS