GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Na 30. sjednici GV donesene mjere pomoći gospodarstvu i poljoprivrednicima uslijed korona krize


Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine teme su bile izvršenje proračuna Grada Kutine za 2019. godinu, mjere pomoći poduzetnicima i poljoprivrednicima uzrokovane korona krizom te programi i mjere poticanja zapošljavanja, samozapošljavanja, za opremu i turističke projekte.

 

U cilju očuvanja daljnjih poslovnih aktivnosti kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID-19) narušena gospodarska aktivnost i likvidnost poslovanja na području Grada Kutine donesena je odluka o dodjeli sredstava u visini do 2.000,00 kuna po zaposlenoj osobi koji imaju zabranu rada sukladno Odluci SCZ RH te do 1.500,00 kn po zaposlenoj osobi koji imaju pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije COVID-19.

 

Uslijed zabrane rada tržnica poljoprivrednicima kojima je radi  posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID-19) narušena kontinuirana opskrba stanovništva hranom i poljoprivrednim proizvodima u sektoru biljne i stočarske proizvodnje, ističu iz Grada kako će  bit omogućena  sredstva u visini do  5.000,00 kuna po poljoprivrednom gospodarstvu kojemu je onemogućen rad sukladno Odluci SCZ RH radi obustave rada tržnica.

 

„Gospodarstvo ne smijemo dovesti u situaciju iz kojeg ga moramo spašavati. Naši programi poticanja poduzetništva  stoga nastavljamo s našim programima poticanja poduzetništva i osiguranjem pozitivne poslovne klime u našem gradu. Drago mi je kako je većina odluka donesena gotovo jednoglasno kao potvrda da idemo u dobrom smjeru za naš grad. Radna mjesta su osnova napretku, boljim uvjetima života i odrastanja u našem gradu“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

 

Grad Kutina i u 2020. godini nastavlja raznim programima sufinancirati zapošljavanje, ulagati u opremu poduzetnicima te izdvaja sredstva za turstičke projekte. Na jučerašnjoj sjednici, uz navedene projekte odobren je program sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini na području Grada Kutine  osigurat će se potpora u visini od 5.000,00 kn do 10.000,00 kuna po zaposleniku ovisno o visini stručne spreme i visini plaće. Maksimalni iznos potpore za dodatno usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje koji je moguć ostvariti je 2.000,00 kn po pojedinom polazniku programa.  Kako bi potaknuli zapošljavanje/samozapošljavanje osoba koje nemaju više od 29 godina u trenutku podnošenja Zahtjeva potpora će se uvećati za 50% na odobrena sredstva te ako je novozaposlena osoba od strane poduzetnika koji imaju sjedište u Poslovnim zonama Grada Kutine sredstva potpore će se povećati u 100% iznosu.

 

Osim toga, Grad Kutina će dodijeliti bespovratna sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2020. godini na području Grada Kutine i to 50% iznosa od planiranog ulaganja (taj iznos ne može biti veći od 10.000,00 kuna po pojedinom zahtjevu) te poduzetnicima koji nemaju više od 29. godina bi se potpora uvećala za 50% na odobrena sredstva.

Za ulaganje u turističke projekte u 2020. godini na području Grada Kutine omogućit će se bespovratna sredstva poduzetnicima i obrtnicima  do 50% iznosa od planiranog ulaganja (iznos ne može biti veći od 15.000,00 kuna po pojedinom zahtjevu). Na tragu poticanja poduzetništva među mladima, i ova potpora će se uvećati  za 50% na odobrena sredstva poduzetnicima koji nemaju više od 29. godina u vrijeme podnošenja zahtjeva.

„Kutina oduvijek nosi poduzetnički duh u sebi, zajedničkim radom i solidarnošću djelujmo za naš grad. Pozivam sve vas kojima je poslovanje otežano ili želite krenuti u vlastite poduzetničke vode da se javite na programe koji će biti objavljeni idućih dana“ zaključuje gradonačelnik Babić.  20.5.2020. - GospodarstvoBroj čitanja: 556 ... Autor: Žaklina ...

RSS