GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Od 2017. do 2020. godine u Gradu Kutini se aktivno radilo na 44 projekta


Na konferenciji za medije u Poduzetničkom inkubatoru u Kutini predstavljeni su projekti Grada Kutine i Razvojne agencije MRAV u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Kako bi predočili sugrađanima projekte i iskazali ih u brojkama izrađena je brošura o projektima  u navedenom razdoblju.

U samoj brošuri su navedeni projekti koji su u pripremi, provedbi i provedeni projekti te ona ne uključuje sve projekte Grada Kutine već samo projekte koji su sufinancirani ili se planiraju sufinancirati iz raspoloživih izvora sufinanciranja, odnosno ne sadrži projektne ideje koje su u pripremi. 

Od 44 projekta koja su prikazani u brošuri, u pripremi je 14 u vrijednosti 171,5 mil. Kn, u provedbi ih je 15 u visini od 520,7 mil. Kn te je provedeno do sad 15 projekata u iznosu od 32,9 mil. Kn. Svi navedeni projekti su u vrijednosti većoj od 700 mil. kn što je spram usporedbe s cjelokupnim proračunom Grada Kutine za 2019. godinu od skoro 140 mil kn, gotovo pet puta veće. 
„Ovim putem se želim zahvaliti i svim našim suradnicima jer samo dobrom suradnjom može se realizirati ovako velik broj projekata. Naše gradske tvrtke, Razvojna agencija Mrav, naše ustanove poput škola i Dječjeg vrtića Kutina, Turističke zajednice te svi stručnjaci, izvođači, projektanti, udruge, VMO i naši sugrađani dali su svoj doprinos tome da se određene ideje realiziraju za boljitak grada“ rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. 

Iz Grada poručuju kako su u provedbi i infrastrukturni projekti poput energetske obnove objekta vrtića Maslačak, energetske obnove zgrade Gradske uprave, izgradnja reciklažnog dvorišta s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada – Etapa 1 – reciklažno dvorište, rekonstrukcije društvenog doma Banova Jaruga s dogradnjom DV, izgradnje  dječjeg igrališta u Kutinskoj Slatini, uređenje poučne staze Turski stol te poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina i mnogi drugi.

„Za provedbu određenih projekata su od velikog značaja i europski fondovi bez kojih ne bismo mogli sami priskrbiti potrebna sredstva. Europski fond za regionalni razvoj sudjelovao je na 8 projekata koje je  sufinancirao s 19,2 mil. Kn, Kohezijski fond je tako  3 projekta sufinancira s 331,9 mil. Kn, Europski socijalni fond na 10 projekata i  11,6 mil. Kn, dok je Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj  3 projekta sufinancira u visini od  7,2 mil. Kn. Možemo reći kako se ukupno od strane EU sufinanciraju 24 projekta u visini od  369,9 mil. Kn  dok smo iz državnog proračuna dobili sredstva za 18 ugovora u visini od 135,6 mil. Kn te je ukupno sufinanciranje projekata oko 92%” rekao je Mišel Novosel, pomoćnik pročelnika za razvoj i upravljanje projektima. 

 

Velik značaj za Grad je i Razvoja Agencija Mrav koja, osim što sudjeluje na projektima, neposredno surađuje s poduzetnicima i poljoprivrednicima na realizaciji njihovih projekata putem EU i državnih fondova. „U 2018 i 2019. godini odradili smo preko 300 sastanaka, konferencija, seminara i konzultacija s našim poduzetnicima i obrtnicima kako bi oni dobili sve pravovaljane i pravovremene informacije. Naša uloga kroz naš Poduzetnički inkubator koji smo dobili na upravljanje je akcelerator, savjetodavne usluge prema poduzetnicima i obrtnicima za koje se nadam kako ćemo i unaprijediti u budućem razdoblju. 2017. godine smo realizirali 20 projekata, 2018. godine 46 dok je taj broj u 2019. godini bio 52“ rekao je direktor Razvojne agencije Tomislav Kojundžić. 

 

 

 

 

„Za  financijsku perspektivu 2021. – 2027. pripremamo  36 projekata uključujući i projektne ideje u visini od 900,0 mil. Kn. Kako bi naš grad zaista bio uzor svima, ne zaboravljamo ni velike projekte poput obilaznice grada Kutine, širokopojasnog interneta i ostalih projekata koji zahtijevaju vrijeme, strpljenje i znanje. Kao Grad ne razmišljamo kratkoročno nego nastojimo našem gradu pružiti širok spektar usluga, poboljšati obrazovanje, promet, sportsku infrastrukturu, ali i potaknuti naše gospodarstvo“ zaključio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Brošuru u digitalnom obliku možete pronaći na https://www.kutina.hr/Portals/0/_2020/Sluzbeno/202003DIGITALNABROSURA_PROJEKTIGRADA_KT.pdf

 19.5.2020. - DruštvoBroj čitanja: 876 ... Autor: Žaklina ...