GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Uskrs u Muzeju Moslavine Kutina


Prva asocijacija vezana uz Uskrs su uskršnja jaja – pisanice. One su dio naše kulturne baštine, a po umijeću izrade i pojedinim materijalima možemo znati i gdje su izrađene. 

S obzirom na to da je Muzej Moslavine Kutina i ove godine pripremio veliki broj raznovrsnih pisanica, zbog situacije s koronavirusom ne možete ih razgledati na uobičajen način, na Uskrsnom sajmu, već samo online putem.


Prof. Slavica Moslavac, voditeljica Etnografskog odjela, u radionicama koje su ove godine održane po posebnim pravilima,  prikazala je pregršt tehnika izrade, a samim time i pregršt raznovrsnih uradaka.
Muzejska zbirka broji preko 400 pisanica,  najviše ih je ukrašeno voskom u više boja, a riječ je o jednoj od najčešćih tradicijskih tehnika ukrašavanja. 

Također, u Moslavini nalazimo i pisanice ukrašene faksimiliranjem bilja, a u posljednje vrijeme sve češće se mogu vidjeti i pisanice ukrašene vezenjem,  ovijanjem salvetnim spiralnim tehnikama, dodavanjem šljokica, raznog zrnja, te izdrobljenom ljuskom jajeta. Do sljedeće Uskrsne izložbe na otvorenom uživajte u ovogodišnjoj online izložbi koju možete pogledati na facebook stranici Muzeja Moslavine Kutina i facebook profilu prof. Slavice Moslavac.

 

Izvor: www.radiomoslavina.hr14.4.2020. - KulturaBroj čitanja: 1116 ... Autor: Ana Marija ...