GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Međunarodno sveučilište Libertas slavi 10. godina u Kutini


Grad Kutina i Sveučilište Libertas potpisali su Aneks IV Ugovora o suradnji koja je započela 2010. godine. Prvi ugovor potpisan je 2010. godine, a ovim aneksom Grad Kutina obvezuje se s 400 tisuća kn sufinancirati studente u akademskoj godini 2019./20.

 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa Sveučilištem Libertas i uvjetima za nastavak suradnje. „Ovim aneksom Grad Kutina potiče upisivanje studenata na Libertas Kutina. Aneksom je Sveučilište Libertas izrazilo dobru volju za našom zamolbom te su smanjili iznos potpore za 100.000,00 kn iako je osnovnim ugovorom propisana potpora u visini od 500.000,00 kn. Ove godine potpora iznosi 400.000,00 kn a Grad Kutina je prošle godine uspio podmiriti sva zaostala potraživanja prema Osnovnom ugovoru a to prije nije bilo podmireno. Drago mi je da Kutina, kao grad srednje veličine ali i grad koji nije županijski centar, ima Sveučilište sa 170 studenata uz povećanje broja upisanih u ovu akademsku godinu“ rekao je gradonačelnik. 

Prema uvjetima temeljnog Ugovora Grad Kutina obvezao se s 4 tisuće kn sufinancirati studiranje svakog studenta Libertasa u Kutini. Naglasio je to i rektor Libertasa prof. dr. Duško Pavlović. „Ako bismo uzeli u obzir 170 upisanih, to bi iznosilo 680.000,00 kn dok je Osnovnim ugovorom ograničeno to na iznos od 350.000,00 do 500.000,00 kn. Međutim, ako bismo podijeli iznos od 400.000,00 kn, ostala bi razlika od oko 1.200,00 kn po studentu koju namiruje Libertas, a sve u vidu olakšavanja studiranja našim studentima. Uz to, Libertas potpisuje svake tri godine ugovor sa Športskim centrom gdje se isplata za korištenje prostora vrši unaprijed te time potičemo razvoj i Športskog centra, omogućavajući im sredstva za ulaganje u vlastite kapacitete“ rekao je prof. dr. Duško Pavlović, rektor Sveučilišta Libertas.

 

„Dobra suradnja između Grada i Sveučilišta očituje se u poticanju visokog obrazovanja. Kao dokaz tome, ove godine slavimo 10. godina suradnje i osnutka Libertasa u Kutini. Nekoliko stotina studenata diplomiralo je na našem Sveučilištu te ostalo živjeti, raditi i doprinositi svojoj zajednici u Kutini“ dodao je prof. Pavlović.

 

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić istaknuo je kako se sufinanciranjem obrazovanja ne pomaže Libertasu nego sugrađanima grada Kutine. „Troškovi studiranja jednog studenta u Zagrebu mjesečno iznose oko 4.000,00 kn. Na godišnjoj razini roditelji moraju izdvojiti više od 40.000,00 kn kako bi omogućili studiranje svojem djetetu. Dok u Kutini se plaća  školarina, ona je ujedno i jedini trošak pošto studenti ostaju u svojem okruženju, ne plaćaju stanarinu ni režije a mogu uz to doprinositi zajednici, odnosno raditi te i uz rad studirati“ rekao je g. Tomičić.

Sugovornici su istaknuli zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te željom za nastavkom  suradnje. Uz to, uputili su kako sve relevantne informacije o studiranju na Libertasu se mogu pronaći na www.libertas.hr21.2.2020. - DruštvoBroj čitanja: 620 ... Autor: Žaklina ...