GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Održana izložba kutinskog slikara Želimira Šiška


Kutinski slikar, Želimir Šiško, postavio je 83. samostalnu izložbu u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj. Šiško se novljanskoj publici predstavlja četvrti puta sa svojim prepoznatljivim opusom pejzaža u tehnici suhog pastela. 

Prevladavaju motivi Moslavine i Posavine, a posebice Lonjskog polja i njegovih rijeka, rukavaca, šumaraka, močvara i tradicijskog graditeljstva. O slikarstvu Želimira Šiška govorio je povjesničar umjetnosti Mladen Mitar iz Kutine naglasivši da Šiško spada među ponajbolje hrvatske neprofesionalne pejzažiste. 

U tridesetak godina rada u slikarstvu Šiško je učio od velikih slikara, a prvi mentor mu je bio istaknuti hrvatski slikar enciklopedijskog imena, Želimir Janeš, njegov ujak. Mitar je još dodao da ga raduju novi Šiškovi radovi jer, iako slika uglavnom iste i slične motive, svaki put ti idilični krajolici izgledaju drugačije, a ponekad i nestvarno u brojnim varijacijama boje i svijetla.

Inače, Želimir Šiško je vrlo aktivan slikar te uz brojne izložbe sudjeluje i na mnogim likovnim kolonijama, a neke i sam organizira. Predsjednik je likovne udruge „Moslavački krug“ iz Popovače. Za svoj slikarski i dizajnerski rad primio je brojna priznanja i nagrade, a između ostaloga i Godišnju nagradu Sisačko-moslavačke županije. U programu svečanog otvorenje izložbe nastupila je kutinska ženska vokalna skupina Kutinske dunje.

Izvor: www.radiomoslavina.hr
14.2.2020. - KulturaBroj čitanja: 763 ... Autor: Ana Marija ...