GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Pri kraju energetska obnova zgrade Gradske uprave


Radovi u potkrovlju Gradske uprave u sklopu energetske obnove same zgrade polako se približavaju svome kraju. Prostorije su bile u derutnom stanju, neadekvatne za rad i prijem stranaka te što se tiče energetske učinkovitosti potpuno neprihvatljive. U potkrovlju je ranije bilo 12 ureda, a ovom rekonstrukcijom uređeno je ukupno 16 ureda, IT soba, dvorana za sastanke te pomoćni prostor.

U novouređeno potkrovlje zgrade gradske uprave, početkom ožujka će se useliti riznica koja se trenutno nalazi u zgradi na lokaciji Trg kralja Tomislava 1, Kutina u kojem Grad Kutina ima 1/3 suvlasništva.

Zgrada Gradske uprave energetski je obnovljena, u potkrovlju su uređene prostorije za ugodniji boravak zaposlenika i stranaka, a novi prostor postaje pristupačniji građanima radi ugradnje lifta koji će omogućiti osobama s invaliditetom lakši ulazak u zgradu što je, nakon ugradnje dizala za osobe s invaliditetom na zgradi POU Kutina i pripreme projekta za ugradnju dizala u Vatrogasnom domu Kutina, zapravo nastavak tendencije ulaganja Grada za pristupačnost osobama s invaliditetom.

Radove u potkrovlju Gradske uprave koji se odvijaju u sklopu energetske obnove uz gradonačelnika Zlatka Babića, obišao je Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj te Mišel Novosel, voditelj projekta.

„U potkrovlje zgrade Gradske uprave nije se ulagalo 40 godina, te je energetska obnova bila potrebna iz više razloga. Uz energetsku uštedu važni su nam bili i sigurnosni elementi iz sfere protupožarne zaštite i zaštite na radu. Iz ovog je prostora izmještena cjelokupna arhiva u adekvatan prostor, uređeno je 16 ureda, a energetska ušteda prema projektnoj dokumentaciji iznosit će oko 60%“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Voditelj projekta Mišel Novosel rekao je kako su najzahtjevniji radovi bili ugradnja nove kotlovnice, lifta, te sustava grijanja i hlađenja, kao i izmjena elektroinstalacija. „Cijela energetska obnova obuhvatila je 1400 m2 kvadrata prostora, a samo potkrovlje 500 m2. U 16 prostorija uključeno je 12 ureda, prostor za sastanke i jedan pomoćni prostor“.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Gradske uprave iznosi 6,8 milijuna kuna, dok 2,7 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 1,1 milijun sufinanciran je iz nacionalnih fondova (MRRFEU), a iz Proračuna Grada Kutina za taj projekt izdvojena su sredstva u visini od 2,9 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost izgradnje dizala je 380.000,00 kuna bez PDV-a, a ona se provodi u sklopu projekta osiguranja pristupačnosti objektima javne namjene osobama s invaliditetom.

U zgradu je ugrađen i lift koji bi trebao osobama s invaliditetom olakšati pristup gradskoj upravi. „Njime će se moći doći na obje etaže ove zgrade. Ovo je bitan iskorak za osiguravanje kvalitetnijih uvjeta osobama s invaliditetom, a prvi takav lift ugrađen je u zgradu POU Kutina“ ističe gradonačelnik Zlatko Babić.    

Do sada su pristupne rampe u OŠ Stjepana Kefelje i gradske uprave, te je izgrađeno dizalo na zgradi Pučkog otvorenog učilišta. Za dizalo koje se planira ugraditi u zgradi Vatrogasne postrojbe u kojoj se nalaze uredi državne uprave i inspektorata te Dom hrvatskih branitelja pripremljena je projektna dokumentacija.

Foto: www.radiomoslavina.hr11.2.2020. - GospodarstvoBroj čitanja: 814 ... Autor: Ana Marija ...