GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Izložba "Tikkun olam - popravljanje svijeta", među umjetnicima kutinčanka J. Kos


Umjetnička organizacija Elkan u suradnji s 20-tak umjetnika, među kojim je i naša kutinčanka Jasmina Kos, poziva Vas na svečano otvorenje izložbe u okviru međunarodnog umjetničkog projekta "Tikkun olam - popravljanje svijeta". Prisutni umjetnici će biti iz Hrvatske, Izraela, te Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Potporu projektu, kojemu je temelj sjećanje na Holokaust u godini 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza, te na Srebrenički genocid u godini 25. obljetnice, daju JUSP Jasenovac, Gradska Vijećnica Sarajevo, Memorijalni muzej holokausta Makedonije.

Svečano otvorenje prve u međunarodnom nizu izložbi, održat će se dana 12. veljače, u 18 sati, u Spomen-području Jasenovac, Braće Radić 147.

Izložbu svečano otvara glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević.

Svrha ovoga projekta je donošenje svjetla u vremenu i prostoru u kojem se širi mrak. Cilj je posjetitelje i društvo potaknuti na zajedništvo i nadilaženje podjela, te prenijeti poruku koncepta Tikkun olam, koja govori o dužnosti svakog pojedinca da aktivnim djelovanjem popravlja svijet. Izvorište toga pojma je u judaizmu, no širi je od bilo koje religije, i o njemu govore sve tradicije.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i doprinesete širenju plemenite poruke, uz djela umjetnika raznih nacija i vjeroispovijesti, dobi, spola, iskustva, pa i područja djelovanja - koji su stvarali u svome odabiru materijala i tehnike, isti motiv - doživljaj svijećnjaka menore kao simbola širenja svjetla kroz svijet, te pojma Tikkun olam.

Umjetničkim radovima sudjeluju:

Feđa Aaron Bučić, Mersad Berber, Anton Vrlić, Nikola Vudrag, Sanja Fališevac, Marijana Pende, Nada Žiljak, Igor Bojan Vilagoš, Hana Huljić, Miroslav Radman, Jasmina Kos, Moshe Katz, Gideon Friedman, Tzion Hazan, Sigal Ashkenazi, Noga Keren, Shmulik Mizrahi.

 

 7.2.2020. - KulturaBroj čitanja: 766 ... Autor: Žaklina ...