GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Proslavljeno 100 godina Češke besede Međurić


Obilježavanje 100 godina postojanja češka besede Međurić započelo je otkrivanjem spomen ploče ispred objekta obitelji Klašterka, gdje je prije 100 godina i osnovana udruga pod nazivom Češka obec koja je značila početak organiziranog djelovanja očuvanja češke kulture i jezika u Međuriću.

Kako je u svom govoru rekao Josip Šoufek, dugogodišnji bivši čelnik Češke besede Međurić, Češka obec djelovala je pod tim imenom 16 godina u prostoru gostione Klašterka. Vlasnik je uredio prostorije za rad, binu, čitaonicu, okupljali su se učitelji i ostali mještani i vodila ih je želja za očuvanjem svoje kulture i riječi.

Svečanoj akademiji u Narodnom domu u Međuriću, prethodila je izložba Nošnje nacionalnih manjina, autorice Slavice Moslavac s naglaskom na nošnju Čeha na ovim prostorima.

Svečanu obljetnicu otvorilo je sadašnje vodstvo Češke besede na čelu s Veliborom Putužakom koji je podsjetio na sve važnije događaje Češke besede u novije vrijeme, istaknuvši kvalitetnu suradnju s brojnim čimbenicima kulturnog, gospodarskog i političkog života. Uređenje Narodnog doma, kako bi se mogli nesmetano baviti svojim kulturnim radom, bio je prioritet posljednjih godina. Tajnik i bivši predsjednik Josip Šoufek održao je prezentaciju kojom je predstavio presjek rada i svih važnijih događaja tijekom dugogodišnjeg rada Češke besede.

Velike zasluge pripadaju Češkoj Republici koja je pomogla u realizaciji toga velikog projekta. Za razumijevanje aktivnosti Češke besede aktualni predsjednik Velibor Potužak zahvalio se gradonačelniku Zlatku Babiću, kao i svim sponzorima i prijateljima Čeha u Međuriću koji su dali svoj obol u organiziranju dosadašnjih aktivnosti, s posebnim naglaskom na najveću od njih „Dožinky“ koje su Česima bile posebno važne jer su po prvi puta održane u Kutini. Ne smije se zaboraviti istaknuti niti uloga Slovaka u Međuriću koji su zajedno s Česima u Narodnom domu, te dijele kulturan život dvaju sličnih naroda u svim aspektima, a često nastupaju u jednim i drugim folklornim i pjevačkim skupinama zajedno.

Obljetnicu Češke besede pozdravio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, rado viđen gost u Međuriću, koji je čestitao Česima 100. obljetnicu i pohvalio njihov predani rad na očuvanju češke kulture i jezika u svoje ime, ali i u ime Savjeta za nacionalne manjine RH.

Slavlje je proteklo uz bogati kulturni program u kojem su nastupile sve sekcije Češke besede Međurić, Češke besede iz Rijeke, Daruvara, učenika OŠ Banova Jaruga, Puhačkog orkestra Češke besede, te slovačke pjevačke skupine „Orava“ i KUD-a Repušnica. Slavlje je potrajalo do kasno u noć uz druženje i pjesmu. 

Na svečanoj proslavi 100 godina češke besede Međurić bili smo prisutni gradonačelnik Zlatko Babić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine Davor Kljakić.

Izvor: www.radiomoslavina.hr
20.1.2020. - KulturaBroj čitanja: 913 ... Autor: Žaklina ...