GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Otvorena likovna izložba Ivice Ice Bilandžića „Likovno svojoj Kutini“


U novouređenom prostoru popularnog Kluba Arcus, Pučkog otvorenog učilišta Kutina, u četvrtak navečer otvorena je likovna izložba Ivice Ice Bilandžića „Likovno svojoj Kutini“. Bila je to završnica mjesečnog obilježavanja 10. studenoga, Dana grada Kutine. Zahvaljujući prije svega autoru s 30-tak izloženih djela, ali i organizatorima, Pučkom otvorenom učilištu i Ogranku Matice hrvatske u Kutini, čiji je Bilandžić član.

 

Prigodne riječi dobrodošlice autoru i publici uputila je ravnateljica POUK-a Jasminka Molnar. Prostor su ispunile slike mahom pejzažnog sadržaja autoru bliskog Lonjskog polja, ali i jadranskih motiva, Naime osim u Kutini atelje u ljetno od milja Ico ima i u Sv. Vidu kraj Malinske (otok Krk). Izbor radova i postav izložbe učinio je Mladen Mitar povjesničar umjetnosti. On je uz 66-tu samostalnu Bilandžićevu izložbu uz kritički osvrt podsjetio i na tri prepoznatljiva oblika autorova opredjeljenja: pejzaž, pučko graditeljstvo i mrtvu prirodu.

O životopisu Ivice Ice Bilandžića (1943.) govorio je Dragutin Pasarić, predsjednik OMH u Kutini koji slikarev rad prati više od četiri desetljeća: od prvih dana iz likovnog kruga ininih slikara-amatera. Nije zaobišao ni korisna druženja s poznatim Matkom Peićem i njegovu potporu stvaralaštvu. Podsjetio je na značajne nagrade, a posebno Icinu ovogodišnju izložbu u metropoli Latvije, u Rigi, gdje je prema tamošnjoj kritici kao prvi hrvatski slikar na obale Baltika donio raskoš raznovrsnosti hrvatskog pejzaža.

 

Izložbu je otvorio Robert Kolenc izaslanik gradonačelnika Kutine Zlatka Babića. Glazbeno otvorenje izložbe obogatili su nastupi učenica kutinske Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula Lare Tomac (flauta) i Lucije Vidović (gitara) te Ženske vokalne skupine Kutinske dunje.

 

Izvor: Ogranak Matice hrvatske u Kutini

Izvor fotografija: Pučko otvoreno učilište Kutina29.11.2019. - KulturaBroj čitanja: 1083 ... Autor: Žaklina ...

RSS