GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Potpisani ugovori za financiranje poduzetnika direktnim mjerama


U Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera razvoja gospodarstva na području Grada Kutine temeljem Programa dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2019. godini na području Grada Kutine i Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2018. godini na području Grada Kutine.

Ovo je drugi krug potpisivanja ovih poticajnih mjera za koje je dosad u prvom krugu već isplaćeno 183.450,00 kn za 18 poduzetnika i obrtnika s područja Kutine, dok će u drugom krugu isplate za poduzetnike biti osigurano 450.000,00 kn. Na natječaj se javilo 29 poduzetnika, a 26 ih je dobilo poticaj, no gradonačelnik najavljuje da će i preostalih dvoje kandidata za ove mjere dobiti poticaje, nakon rebalansa proračuna jer iznos prelazi planiranu svotu.

„Poticajne mjere za poduzetnike pokazale su se vrlo efikasnima, imamo interes za njih i sve je više mladih, što je na tragu našeg cilja da zadržimo mlade obitelji u Kutini. Grad je ukupno za cijelu godinu odobrio 45 zahtjeva za korištenjem mjere samozapošljavanja i zapošljavanja, što premašuje 450.000,00 kn koliko je planirano u proračunu, no nakon rebalansa će i ostala dva zahtjeva biti odobrena“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić te istaknuo da je ovo dio paketa direktnih mjera kojima Grad Kutina podupire poduzetnike, ali uz ostale mjere Grad Kutina ukupno u gospodarstvo godišnje ulaže oko 3,5 mln kn.  „Radimo na stvaranju dobrog poslovnog okruženja, širimo poduzetničke zone i stavljamo u funkciju industrijsko logističku zonu. Nastojimo poduzetnicima pomoći i u rješavanju administrativnih barijera, te savjetima kroz Razvojnu agenciju MRAV“, dodao je gradonačelnik Babić.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine, Marijan Balaško istaknuo je kako se ne radi o velikom novcu, ali kako svakom poduzetniku ova sredstva dobro dođu u daljnjem razvoju posla. “Nije lako biti poduzetnik, stoga će se voditi briga da svi koji su podnijeli zahtjev i dobiju sredstva“, ističe Balaško.

Pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine Hrvoje Krmelić rekao je nešto i o mjerama za poticanje turističke ponude koje su dio paketa direktnih mjera za koje je planirano 50.000,00 kn. Pristiglo je 6 zahtjeva, od kojih je 5 valjanih. Zasad će tri mjere biti isplaćene, dok će preostala dva zahtjeva dobiti potporu nakon rebalansa proračuna. „Za potrebe razvoja turizma u Kutini, treba stvarati i turističku infrastrukturu koja znači i smještajne kapacitete, te uključuje i seoski turizam“, rekao je Krmelić. Ponovio je ovom prilikom kako su subvencije za mlade do 29 godina 50% uvećane, te kako je ova mjera usmjerena i na smanjenje broja nezaposlenih koji dolaze sa Zavoda za zapošljavanje.

Među poduzetnicima se našla i Valerija Ciban koja je otvorila obrt za šivanje i prekrajanje odjeće. „Izuzetno sam zadovoljna ovom mjerom. Dugi niz godina mi je bila želja otvoriti nešto svoje, ali nisam imala hrabrosti. Sada su se stvorili uvjeti i ne vidim se u nekom drugom poslu, već upravo u ovom. Sredstva ću namjenski uložiti, moguće i u majstorski ispit“, rekla je Valerija Ciban.

Lucija Sluka, vlasnica obrta za uljepšavanje „STUDIO GLAM ON“ također je izrazila zadovoljstvo mjerom razvoja gospodarstva te zahvalila Gradu na poticajima za zapošljavanje.

 19.11.2019. - GospodarstvoBroj čitanja: 2246 ... Autor: Martina ...